5G月費500蚊無限限速數據「最高」2Mbps,嚇到我即刻續咗遠古3g plan

99 回覆
134 Like 23 Dislike
5G係華為嘢,兒登仔點會用
全港四大台都用華為網絡設備啦!smt曲線用 佢同HKBN合作將佢啲基站用HKBN光纖連接
佢跑緊4G,留意手機moon中間左邊一行顯示 LTE 1010/csl
唔係話大埔冇5g咩?
我好似睇過又唔算無,好似係商場室內用mmWave咁細範圍有
真 幾年無download過av
兩個3g 無限plan
5G慢成咁,想有生意都難
根本未夠基站
已發展城市好難有足夠空間起咁多基站
來來去去咪就係 Marketing, 去到 5G 重要咁低 GB. 有咩人要 Sell 5G? 咪就係得電話廠同電話公司.

我日日聽住垃圾洗腦話 Download 晒 Netflix 真係覺得好撚煩同戇鳩. 咪又係劃一個籠門出黎射入去再話入波同好野. 你幾秒 download 晒十幾個鍾既戲. 但係要十幾個鐘先睇得晒. 一係你就住深山屋企無 Internet, 唔係根本就唔係要一下 download 晒, 你放 4G 繼續 download 又得, 屋企 download 又得.

你話低 ping 打贏晒對手, 你 server 近 4G 都有 >50ms, 你 5G 幾低? 係咪就係靠呢個分別可以打贏晒對手? 如果 5G 唔夠密, 跌落 4G 果下停鳩左. 你對手係咪會停手等你有返 5G 再 move on?

5G 時代就應該任用但係就限速, 咁樣先可以 5G 暴走. 呢 D 數據流量簡直係阻礙科技前進既一座大山. 電話公司就唔進化死靠賣 Plan 又鳩用咩.
仆街我同csl, 4年前298有300mb,而家30都冇

一樣4g

錯撚哂重點佢係八成keep到300mb樓上我話撚知佢500蚊一個月
遲d香港所有電訊商停2g咪又係踢曬所有廢老上3g

我週不時都見到d廢老拎住部蚑偽,用2g 56k聽網上電台明知會中途上cache斷線都繼續照開,
我相信到班廢老上3g會搵另一樣嘢嚟Jam爆條線,
到時樓豬唔好上嚟怨天怨地呀
我之前用3 3G一入隧道就斷一斷 出隧道再斷一斷
行城隧斷足三次 出街行過橋底又斷 快過4G都無用啦
HKEPC個班友成日都叫尻人用D乜柒年卡

自己用其實用係ok,不過弊在佢地日日拎來打飛機,煩撚過閪
Iphone3gs 部機性能有幾快
韓國出左5g幾耐先
頭啖湯一定貴
記得之前全港cut無限plan reset再出果時都好貴
3Gs年代去到邊都load空氣真好
https://www.hkcsl-5g.com/tc/5g-tariff-plan/#standard
(2)此服務計劃包括本地流動數據每月300GB,其後本地流動數據網絡規格將會被降至上限 3Mbps。當你的每月使用量達到速度限制執行時,你會收到短訊通知。客戶所體驗之實際速度會相當地少於最高下載速度,並會因應不同因素而有所偏差,包括互聯網之實際情況、伺服器運作速度、網絡性能、覆蓋範圍、地點、所使用之電腦或裝置、硬件、軟件及其他因素。
HKT每月$198都可以簽2×1000mbps 寬頻
淨係呢點同依家嘅plan已經唔想用5G
水喉大左,仲要限水果下先on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞