只講音樂上的藝術成就,周杰倫和陳奕迅邊個高啲?

88 回覆
187 Like 41 Dislike
綜合一定係奶共倫
佢奶共技術應該要傳授俾師傅吳宗憲
咁多個奶共 佢做得最好睇
不斷開演唱會 上節目狂搵人民幣
但偏偏永遠台灣演唱會先認真 起碼會請好多大牌神秘嘉賓,令人搵唔到位屌佢
每次訪問只要掂到少少政治話題 即刻話下一題
搞到連反共先鋒館長都話佢冇位可以大大力屌佢賣台奶共
世界仔來,冇主動話一個中國其實又唔可以話佢 "奶共"
點會係奶共陳奕迅
superhero? whatever la
真係計作曲 姐撚係痴鳩線級數
由古曲到rock到中國風 去到電音 民族風 rap 全撚部都做到 仲要有個人風格同創新
有人話係靠編曲 但好多人唔知佢連寫台語演唱都寫過
除左請槍 係無可能搵其他人代筆
https://www.youtube.com/watch?v=h7_Z_U1UUiI

姐係一個作家 可以寫武俠 科幻 愛情 推理 但又樣樣都寫得好 仲要40歲前解決曬
唔計佢把鳩聲同其他奶共on9野 基本上幾十年先會有一條友超越到
諗起 FIR,頭1,2集碟首首歌都好似用哂一生的才華,之後果啲好撚垃圾
我覺得呢度標準定得唔好
唔係作曲勁就等如藝術成就高D, 正如黃家駒同張學友比較, 都係張學友藝術成就高D
藝術成就高唔高, 係睇傳誦度+影響力, 張學友歌曲傳誦度高, 而且歌唱技巧令後晉極多流行歌手模仿, 所以藝術成就高過黃家駒
陳奕迅既現場風格演繹力, 係華人樂壇既一種代表(有唔少台灣歌手都講過表演受到陳奕迅影響), 就等如周杰倫開創一種曲風一樣
要計算既係陳奕迅演繹風格VS周杰倫作曲風格, 邊一種令歌迷印象深D, 同埋影響樂壇變化多D
周杰倫如果做一隻純音樂碟應該幾正,不過而家上哂岸應該唔會做呢啲,唱下K歌已經夠搵
有冇 link ?
同意 真係好難一概而論 佢哋喺各自專長嘅位置做到華語最top已經好癲
同埋講多一樣野,周杰倫自己作曲既有300幾近400首歌,呢個數據好似係華語第一(第二係羅大佑),排除佢自己碟既百幾首,即係佢作咗接近200首歌俾其他歌手呢樣都算,重點係好多都係其他歌手代表作黎
求其講幾首啦,蔡依林早期大部份神作,我愛的人,獻世,淘汰,如果你也聽說,小小,親愛的那不是愛情
呢樣應該算對樂壇既貢獻掛?
都唔同類型,有咩好比
無人屌同無人敢屌係兩回事, 連香港人都覺得佢奶共台灣人更加無理由睇唔出
講唱,eason唔止贏咁少
香港屌佢奶共主要都係用佢經常賺人民幣
跨年上中國開演唱會賺人民幣,勁耐冇留過台灣。
最多就話佢好耐以前講台灣省
呢句係舊時代台灣班官形容台灣講法,因為國民黨依然覺得要反攻大陸
最近一單就係作歌俾張學友唱,鼓勵醫護,但mv內容全部都係中國班醫護
基本上你可以發現冇一個位可以大大力屌佢奶共
唔係無人屌或者無人敢屌,而係佢做嘅嘢你好難有位屌。即係佢做嘢唔會留話柄
希望香港班最top歌手學吓,有壓力要潛水奶共冇問題。但唔該唔好出埋啲一個不能少呢類弱智圖,變成寧願放棄香港人都要走去奶共
含撚式唱法
黃明志: hold my beer
黃明志呢條友又係好屈機
世界通牒
仲要唔奶共 屌粉蛆屌到啪啪聲
佢嚴格黎講連奶共都算唔上,只係大中華膠
首先佢冇微博,冇做過任何直接吹奏共黨既事,十一IG po外國相,最多咪講句我們中國人,但佢唔係得個講字喎,佢頭幾隻碟大把歌吹奏中華民族啦,你要反咪反埋佢早期啲歌,冇必要針住佢後期黎講
當然如果連登仔話上大陸綜藝show就係奶共既話,咁我冇嘢好講
咪係 仲要講緊係全盛時期以外到依家嘅技術仍然keep住進步緊 把聲比以前更加成熟同有感情 但係jay已經..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞