只講音樂上的藝術成就,周杰倫和陳奕迅邊個高啲?

88 回覆
187 Like 41 Dislike
唔知佢啦 我以為佢拍奶共show搵夠所以都廢事keep
反正開concert變二打六K房都大把人扑到去睇
唱歌全盛既話, eason 可能好jay 20% 啦

但作曲, jay 99% 完勝eason
聽媽媽的話同中國風果堆歌放左入中小學教材
聽講林俊杰有一首, 不過都遲jay 十年
佢老豆高班D,大Sir
但我相信過多幾廿年
講起千禧年代嘅天皇
D人只會記起周姐倫
個人覺得jj同gem咁上下 個人唱得好lo, 但音樂造詣無咩影響, 風格都唔強烈

周杰倫真係無得比, 可能全盛陶喆有得fight下
係, 但你唔會聽過有邊個幾百年前既鋼琴演奏家係紅到你今日都識

假設有個人彈貝多芬d 歌彈到勁過貝多芬
但講音樂藝術成就一定係貝多芬

就係咁簡單
舊時周杰倫係音樂家 依家係娛樂大家
舊時陳奕迅係歌手 依家發展成藝術音樂家
講影響力姐撚03年已經上時代週刊封面,被譽為‘亞洲貓王’,嗰陣有幾多個華人歌手可以做到
周杰倫頭幾隻碟啲曲風太超前啦,印第安老斑鳩同忍者呢啲咁另類既歌喺嗰個年代邊有第二個作到
如果姐撚喺香港發展 應該出一隻碟就收咗皮...
肯定唔會
姐撚好撚精,每個專輯一定有一首勁罐頭啱市場口味嘅歌
你睇吓啲普通人對姐撚第一張專輯入面咩歌最熟,肯定好多人答龍捲風,答可愛女人都唔知有冇
但呢張專輯勁在娘子呢堆歌
不過姐撚喺香港發展應該每個專輯都嚟首四面楚歌
到時唔係肥佬黎死就係佢亡
唔小心負評
2000年香港仲ok
側田都一隻碟開演唱會
周杰倫唔難
好明顯作》唱
你剩係計唱就一定係eason計全面性就一定係jay

雖然eason 都識作下曲 例如沙龍 反高潮 時代曲等等 質素都Ok 但產量太少
Jay係咩曲風都作到 每首歌自己作 仲要識填詞 唔少經典都係自己填 例如晴天 稻香等等 eason係冇自己填過詞

計埋樂器就更加冇得比 Jay公開演出過既樂器 不下於10種 琴 結他 大提琴 古箏 鼓 笛 beat box 全部都係演唱出過 Eason 好似得結他only
啱啱聽左又唔錯,全盛時期的姐撚係幾屈機,首首都可以做主打
淨計唱功 全盛時期Eason係高班過周杰倫 依家邊個回塘上面有人講咗Eason仲可以喺金曲獎神級演出
曲風嚟計 大家不相伯仲 Eason駕馭唔同曲風遊刃自如 Jay啲經典又係好多人嘅回憶
音樂成就 陳奕迅香港攞咗幾多唔使講 喺台灣做三屆金曲歌王 係記錄保持者 Jay交畀其他人講自己唔熟
https://youtu.be/U9aPbj5oD58
其實呢兩個人喺華語樂壇真係幾有討論空間 好難分到高下 不過佢哋咁friend就唔care呢啲啦
周杰倫新歌差啫,如果佢全部玩返舊野自彈自唱未必會輸
係人都知陳奕迅唱得好啲

問題係音樂唔係淨係計唱歌

仲有「好」都睇下好幾好
唱歌陳奕迅頂多咪好全盛周20%

但樂器,作曲,填詞,監制編曲,周杰倫全面99%屌打陳

https://youtu.be/NS74Z8nz4tw

https://youtu.be/BlLuCTGHnpM
我亦都同意周杰倫作曲編曲係比陳奕迅優秀好多倍 但係如果話陳奕迅只係唱歌一欄比周杰倫好 所以音樂上落後就太武斷因為質量互補 陳奕迅唱歌一項係去到爐火純青嘅位置 並非單純「好」而係去到人歌合一嘅境界 喺華語樂壇絕對係頂尖且無人能及 足夠令佢補足返音樂嘅其他不足之處 https://youtu.be/bmU5kWsTjNU
姐撚會係一個由開始都係做全面嘅音樂人
而單春係一個由歌手起步嘅音樂人
你提到金曲獎 其實兩位攞嘅獎都係咁樣分
姐撚金曲獎個人獲獎次數最多 15次
不過當中3個製作人獎 一個mv導演獎
3個作曲 4個專輯獎
單春就6次 都係歌手或者專輯獎
btw 03年單春special thanks to最佳專輯獎贏咗姐撚八度空間
兩邊fans不斷互屌 姐撚就只係寫個串金曲獎評審
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞