HKTV 同Tsla 幾時先會有盈利?

118 回覆
195 Like 8 Dislike
唔使計,做過hktv,物流成本太高,,市場太細,賺都唔會多,
美國亞馬遜,京東?
你諗都唔使諗
留名學野
業積公告入面嘅營業額係有三部份
1. 賣自己貨嘅銷售額
2. 寄賣嘅特許收入 (例如: 佢有賣保險公司嘅旅保 e.g. $721)
3. 廣告費

而"總商品交易額"係包左
1. 賣自己貨嘅銷售額
2. 寄賣嘅銷售額$721 , 賺到嘅佣金($721 乘某個%) ="特許收入"
其實投資者參考既唔係過去既支出
係未來可見既前景

美團都用左大約4﹑5年先可以做到盈利
其實唔需要對WIKI太過苛刻
其實WIKI模式同香港寬頻好似
先投入﹑令用家習慣體驗先再逐步令盈利套現

而家發展中段,寧可令銷售額增加,所以先支出多左
到左一切都穩定左既時侯,就可以透過改善營運同埋加大對廣告既收益
到時收入愈大﹑支出愈少
變成像香港寬頻模式
由於門檻比較高
除非有其他財團有意進軍(例如FOODPENDA做埋超市)
否則可見將來,應係概念不錯既股票
咩嚟 炒股?
無分入唔入門嘅
有參考價值就得
好人一生平安

三萬Thx
講起

有無留意買嘅REIT 其實每年都比人攤簿緊
除左一隻

另外, 仲發現有隻reit 收嘅cash 好似連續幾年都唔夠派息
tesla最大問題係佢幾乎無可能開發到大陸市場 但佢又極度需要開展大陸生產線 唔係成本永遠落唔到去 加上而家油價大跌 tesla會無運行多好一段時間 不過另一方面 只要相信電動車係未來 Tesla就一定有未來 產品同品牌名氣比對手強太多
生物科技股 早幾年炒味極濃

大既係有隻療法同強生合作
好大機會今年或下年商業化
但管理層突然提出分拆去美國...
雪球好多人屌上天
fcf 計dcf?
都希望佢快啲有正cash flow
想問吓問題

如果1137營業額大增, 但係送貨成本一樣大增, 毛利係唔係都會冇增長??

如果冇辦法減低成本, 就算幾多營業額都係冇用?
LM
點解開發唔到大陸市場?美國牌子大陸生產,小康中產會買iPhone 唔用小米咁啫
固定成本咁計會唔會高估太多?
hktv好多野仲屬於前期投資
有個自動化倉同埋不停開分店
理論上佢個cost會細返好多
佢係大陸無補貼仲要高關稅 同價錢嘅人地9成會買名牌房車 想買電動車嘅9成買有補貼又平好多嘅比亞迪 品牌係大陸名氣又唔大 Tesla入左大陸市場都一段時間 到依家銷量市佔都好麻麻 又未做到充電配套 真係收得皮
個倉cap做PPE嘛
分店同嗰倉會以租金形式計落固定成本
lm
送貨成本 唔入"銷貨成本", 唔影響毛利率嘅

但你嘅理解無錯
如果唔降低運貨成本, 其實對整盤生意都無乜正面影響

1137 積極拓展唔同商戶幫佢做收貨點
相信可以減少運貨成本
物流上有樣野叫最後一哩運送(Last Mile Delivery)
成個屋村嘅貨集中晒係地鐵站咁運送就會慳好多
(對比起要個送貨員逐幢樓, 每層咁送)

u r right
https://hk.appledaily.com/finance/20200214/3NV3VQIAGF3RPP4M53A2QYC77U/

新合作商戶包括Baleno、CATALO、GIORDANO及鴻福堂,及現有自取點FoodWise慧品,並於各商戶的門市提供HKTVmall訂單自取服務,令訂單自取點由現時的75個大幅增加25個至合計100個。

自1月起,HKTVmall的瀏覽量及訂單量明顯增加,按年增長64.7%至平均每日訂單數量2.24萬張;客戶的訂單不論是送貨及自取服務,都需要等候較長時間,物流及送貨的安排急需拓展。

集團表示,除增聘人手外,會與平台商戶合作,在各商戶的門市提供自取服務,以拓展HKTVmall的自取點網絡,為送貨服務減輕壓力,亦可與合作商戶產生協同效應,方便客戶之餘,亦可為商戶門市帶來人流。

重點 要全年keep到, 都希望佢做到嘅
2020年要做到應該唔難
畢竟唔少人歸類佢為黃色經濟圈 & 武肺無得出街嘅影響
但之後仲keep唔keep到就....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞