HKTV 同Tsla 幾時先會有盈利?

118 回覆
195 Like 8 Dislike
呢d算係用戶體驗多d
正如順豐可以送上門 點解都要有咁多自取店
係要方便客仔
亦方便送貨既人送唔到都可以放係自取店拎 俾d心急既人拎
有一d屋邨同邨屋唔一定有哂寬頻供應
如果得now 100M 同Hkbn
佢實揀Hkbn

呢個係我同朋友既體驗
最重要係Hkbn唔算最仆街
Now 係可以仲仆街的
比我個睇法你,走勢唔錯,但前面有個頂係到,自己睇住
我係一個從不睇報表既人
真心問,財務表唔係千港元做單位? 一年支岀係8億,除返每個月唔係8千幾萬?

利申:唔係讀商科
高質post
同果個咖啡一樣遲早出事,京東都轉左話事人
Tesla 要睇十年up
油車被淘汰係一定
再者tesla都唔係做車,已經做緊能源
條數唔識計,睇到個vision敢膽就買啦
就算佢係個位
千位
百萬位
都係咁計
Sin L.M.
每個月要賺多一千萬營業額
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1524846-20200507.htm

優品360盈警全年少賺約80%
優品360預期,截至3月底止年度盈利將減少約80%,主要由於期內香港發生社會運動及爆發新型冠狀病毒疫情,對集團零售店舖正常業務營運造成負面影響。

計唔計到優品嘅銷售額其實少左幾多

2019年嘅毛利率34.3% [紅色框]

2019年嘅溢利係$13,457
如果下跌80%, 就會變成$2691.4 [白色框]

保守估計 唔計其他收入, 所得稅溢利, 假設2020年同2019年嘅稅/其他成本 不變 [綠色框]
=$197,986

re-call 返條式出嚟先-->> (固定成本 + 目標盈利) 除毛利率
($197,986 + $2691.4) / 34.3%

所以預期2020年嘅銷售額會係=$585,065
對比2019年大約少左4% 銷售額
嚇死寶寶
睇圖以為係自己
well done, 睇住唔少傻豬見到盈利跌八成就慶祝
其實只係少左4% 銷售額
抗藍經濟圈唔夠力
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞