新手: 單反 vs 無反

60 回覆
0 Like 15 Dislike
canon 200D II 型?!?!?
I mean 挽單反型啲
200D II 唔好?
單反型係你自己覺得者
冇影開相既人撚理你咩機咩
影開相既你拎部入門機又點會型?

入門機種如200D雖然輕但體積大
鏡頭亦是,到你多兩三支鏡拎出去就會有負擔
影響你拍攝既意慾

重有一樣野係你單反入門機玩耐左想放出去
會饋幾多同有冇人接先?

咁多位巴打叫你買無反唔係無原因既

另外可唔可以唔好再挽挽挽挽挽挽挽挽挽挽挽挽挽挽
居然用型唔型嚟决定
買入門機你一定後悔
雖然我都覺得單反型
但玩耐左 你覺得太重 就唔會想再拎出街玩了

btw 唔好買入門機 你會後悔的
無反唔可以盲拍?
咁師兄無反有咩好推介 利申budget 5000-7000
玩左咁多年1D 5D, 只會比人話你部機咁重唔辛苦咩,從來唔覺有人讚型

以呢家既無反技術,我渣5d4 拎大光圈鏡都不時用live view 影算,even去到topmodel 機用ovf 都唔係百份百準。

所以都係果句,無負擔真係玩無反啦
咁唔關你影乜事,係 業餘 定 開工 既分別。 我比得錢你拎部入門機我實屌啦
單反FF機
其他牌子我唔知,但canon單反同無反外觀極其相似,外行人根本唔可以靠外觀分得出
輕便玩無反,想要操控玩單反,玩左單反10年,之後用左無用幾個月入埋枝RF24-70,最後到依家我都唔鍾意部R,一黎無乜手感,二黎個EVF同OVF真係差d,同埋接受唔到部機個發色,EOS R影極都有層灰係到
無反 -> 見到乜影出來就乜,比較合符用開手機影相既人既習慣
單反 -> 用光學觀景 構圖,最後成像靠經驗+臨場試影不斷調較

無用過單反,就唔知新一代相機, 背後幫你做左幾多野
但係新手一開始用單反,可能會有一種失敗感,來緊都係無反世界,都唔使諗。有興趣先揾番部單反來玩, 5D Mk2/6D/入門單反唔貴
挽你老母
Sorry for 無知 咁玩嘅口語點寫?
學到嘢 原本用挽因為讀音類近 以前見人咁用先跟著用
利申 香港人
入門機係比老手玩
😂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞