新手: 單反 vs 無反

60 回覆
0 Like 15 Dislike
小弟新手入門 想問無反同單反影相上有咩分別?
去鋪頭問
華為P40 > 單反 無反
屌打
自己GOOGLE
無反輕啲,有動力拎出街影多啲。
無反
Pros:
無反輕身好多+電子pre-viewer 你睇到乜就野到乜,因為所有exposure settings 已經反映左喺pre-viewer 度

Cons:
無反比單反食電好多
影足一日起碼要兩舊電 (新啲既model maybe 慳電啲)
宜家傳統單反真係無乜優勢
唔識玩既話隨時手機都影贏你幾街
又重又貴,執相又哂時間
對於新手, 其實分別不大, 主要重量+電量係會比較影響新手
係,新機啲電新設計,一舊用好耐,我sony a7iii未試過要用到第二舊電,一舊已經可以影幾千張相 (第二舊唔知買黎做乜)
都係
同埋唔好買最低階
低階啲粒電可能用番舊款好快無
中高階新機粒電影大半日都頂到
真 agger 華為leica鏡頭世界第一
無反 最緊要輕同方便
呢家一定玩無反架啦,技術問題單反樽頸左已經好耐

又調番轉咁講,呢家玩單反可以入門FF 已經試到好多以前flagship 先有既功能,鏡又平,相對地抵玩
其實一路想買部單反周街挽下好耐 聽你咁講又心郁
Ching 好似喺隔離台見過你
我都唔洗隔離
呢家啲單反入門機已經好多功能,攪個識既幫手執啲二手鏡真係好平就齊焦段
無反: 唔會走焦
單反: 部部都走焦
依家先玩攝影嘅,建議買無反
單反同無反各自有自己嘅優缺點
但無可否認嘅係無反絕對係未來嘅大趨勢
每一間廠商都將業務重心轉去無反
對焦範圍,連拍速度(用viewfinder)等等,單反都有難以突破嘅物理限制。
冇舊有鏡頭負擔嘅,投資無反z mount又好,RF/FE又好,啲鏡頭可以一直用返
用adapter 用番單反鏡點都係慢左
單純不斷咁拎返大家都知道嘅單反都無反缺點出嚟討論意義不大
因為對新手來講投資嘅係成個系統
請問師兄點睇Canon RP
之前用開600D
利申:新手
新手值唔值得洗多幾千蚊買R
定RP已經夠用
雖然咁多位師兄都推無反 但係最後都係決定買返部canon 200D II 挽下 始終一路覺得單反型
可能熟習挽下先再考慮無反
多謝賜教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞