滯留秘魯 你問我答

339 回覆
331 Like 142 Dislike
我係滯留秘魯86個港人之一
因為上年嘅事 出去散心 12月開始旅行
依家係秘魯 因為封國太急 所有交通停晒走唔到
頭兩日已經搵晒入境處 中國大使館 英國大使館 譚文豪幫手
今日係滯留第14日 前日有港人中武漢肺炎過身
琴日入境就即刻聯絡話準備安排包機 價錢係34k hkd 問會唔會搭 我自己就afford唔到 可能等到佢解封先走
而有BNO嘅 有d已經跟咗英國包機走 250鎊
而台灣係最有效率 頭幾日已經載走一大批台灣人
我自己住Airbnb 食物住宿暫時都無大問題
但有d香港人住確診肺炎case嘅酒店/hostel 會完全被隔離 同確診者困係嗰度最少1-3個月 佢地嘅情況就好嚴重好多 又幫唔到佢地
我知我係旅遊撚 隨便屌

光復香港 時代革命
咁既情況 34K問屋企人都要啦
叫自己做外國手足大把人課金俾你飛返黎啦
唔識do
有冇後悔
飛之前有無預期過最worst嘅情況會變成點
樓主加油 但34K呢d錢唔慳得

不過想問下 如果有冇港人係伴侶有BNO但佢冇
咁可唔可以跟伴侶走
滯留哥倫比亞揮手
但睇落秘魯個情況好似差好多?
秘魯依家仲用唔用到Rappi叫外賣
加油巴打
明白嘅,哩排外國啲旅遊禁令都落得好急,唔係老奉搵到飛機走
哩度好多人都會笑鳩你哋抵死,希望樓主唔好太在意,係果邊安全冇病就好
你都預左去幾個月,記住唔洗咁急返港。
加油,頂住
買好哂豬嘴filter眼罩先好上機
搭飛機極高風險

Btw 原來所謂包機要自已畀錢㗎?
證明
如果係錢嘅問題就唔係問題
有咩返黎再講
人係墨西哥
唔算滯留 仲有飛機走既

去左個小鎮stay
同人租左間apartment 打算住1-2個月
物價低都可以捱一陣 等美國疫情好返D先轉機返
依家搭飛機仲危險
睇過第個post
多數包機係要俾錢既(其他國家都係)
但唔知湖北番黎香港個班洗咪俾錢
承諾我,唔好死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞