警方稱網上有人鼓勵製造氫氣彈

582 回覆
1078 Like 35 Dislike
佢哋究竟點做咁多年人

師兄借個位一用
(行動)打擊藍店嘅機會嚟喇- 投訴藍店違反<<預防及控制疾病條例>>新規例
https://lih.kg/1949260
俊?
邊撚度俊啊屌你老母
氫彈核聚變同核裂變都要有,首先用武器級鈾235從核裂變產生高熱,再利用此高熱令氚核聚變融合為氦,所以氫彈確實是核彈嘅其中一種,有人以為氫彈因為核聚變唔會產生輻射,傻嘅先核裂變再核聚變點會冇輻射?核裂變所有裂變物同衰變物氫彈都一樣存在
元氣彈
為香港攞諾貝爾獎
普通工廈制造氫氣彈,北韓金仔唔洗咁辛苦搵濃縮鈾啦
連老美都只係研究中嘅電磁炮都輕易淘寶買到 整氫彈有幾難?
網上煽動人整高達犯唔犯法?
核彈超易整,問題喺你有冇部武器級濃縮鈾離心機,天然鈾鈾235只有2%咁大把,你要將佢同鈾238分離,令到鈾235濃度提高到九成以上,依嗰至喺難題,一枝核彈不過喺武器級鈾235或者鈈239加普通炸藥,又點會難整呢?其實核電技術仲難過整核彈,核彈你完全唔駛控制下進行核裂變,核電就需要完全受控下進行核裂變
弱智狗,仲係連登拎料呀
我地高達都整埋喇,等你地訓教拎真正雷射槍射你地tim啊
整個人造太陽 掉過去溶左佢地算。
分到又點??
同中共平起平坐
金手足
連登仔又炒車, 太學術性嘅完全分析唔到

其實係班記者唔識嘢

首先香港唔會將氫彈叫氫氣彈, 唔信自己google, 所有新聞都用"氫彈"
但支那係有人將氫彈叫氫氣彈, 但我個人覺得支那咁叫係錯,
因為氫氣本身唔係咩特別嘢, 以前氫氣球都用氫氣, 依家全部改用氦氣
太多新移民令記者將支那語帶入香港, 氫氣彈同小三一樣係支那語

班狗點解將土製炸彈變成氫氣彈 ?
我估係因為班狗之前找到一批化學品, 其中聲稱找到個搖控裝置, 當中找到鈉, 鈉遇水會產生爆炸反應, 並不斷釋放氫氣... 估計因為咁就叫氫氣彈, 個名聽落去型啲勁啲, 就好似雷射槍、電磁炮一樣!

大粒嗰班狗本身都係六七八十後嘅香港人, 根本唔知支那會將氫彈亂叫氫氣彈, 所以就改錯名都唔奇!

"氫氣彈" 彈出又彈入
去狗Page睇, 第一個 po 係用"氫氣彈", 兩個鐘前改了"氯氣彈", 最新更新又堅持用返"氫氣彈"!我估計佢問過專家, 氫彈唔係氫氣彈, 所以唔想跪底改名, 可能準備開警謊消息或出新po笑網民跟風、無知!
英法都有

按照班毅進星講法,香港好有望成為下一個
咪傻啦!中英美法俄都有氫彈,英法核彈頭仲多過中國,而且除咗五常,印度、巴基斯坦、以色列都有氫彈,日本、阿根廷就有能力製造氫彈,但就聲明放棄製造,只作民間用途
咁啱呀 我都研究緊墮天地獄獸
氫氣球

https://www.facebook.com/curiousmrfive/videos/850134878774735

氫氧化鈉+汽水罐

笠定大大個頭盔
PS:本人沒有意圖/企圖 /煽惑煽動/他人犯可公訴的罪
見親佢都要派腐皮
//班狗點解將土製炸彈變成氫氣彈 ?
我估係因為班狗之前找到一批化學品, 其中聲稱找到個搖控裝置, 當中找到鈉, 鈉遇水會產生爆炸反應, 並不斷釋放氫氣... 估計因為咁就叫氫氣彈, 個名聽落去型啲勁啲, 就好似雷射槍、電磁炮一樣!

大粒嗰班狗本身都係六七八十後嘅香港人, 根本唔知支那會將氫彈亂叫氫氣彈, 所以就改錯名都唔奇!//
2Na + 2H2O -> 2NaOH + H2 之嘛, 點會咁屎忽痕叫氫氣彈
本身個反應就放熱, H2 呢啲副產品係有可能爆
但你要整個咁嘅裝置當炸彈用構造上已經好複雜, 淨係穩定性已經頭痕啦下話 搞得黎真係石油氣罐已經可以取代
咁我中學冇修phys ma

btw英文用nuclear fission同nuclear fusion其實易分好多
中子彈, 污糟彈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞