[有養寵物入]唔好去NPV睇獸醫

35 回覆
22 Like 1 Dislike
篇文有啲長或者講到一舊舊
但都希望中意動物、有養動物嘅你可以睇哂佢

交代翻少少背景
隻貓由BB開始就俾NPV 非牟利獸醫診所啲人汁到,間診所入面有識嘅人(簡稱A)係到做,咁啱個排想養貓就係隻貓3個月嘅時候帶咗翻屋企,因為有佢嘅紀錄都會係個到打針、檢查咁樣

咁事源上年11月個陣,我就帶隻貓去個間診所到絕育,大約朝早9.30去到,去到等咗陣交咗隻貓俾A我就翻咗屋企先,因為屋企離間野都遠同埋等車等咗好耐,我翻到屋企就11點12點到,翻到屋企冇耐A就打電話俾我叫我1點前可唔可以接走隻貓,咁我就即刻去接隻貓翻屋企,我去到間診所,咁隻貓困咗手術室入面係個籠仔到,A一打開個籠想抱隻貓出泥,隻貓就跑咗出泥,明顯見到隻貓個身濕晒、啲口水好似白泡咁流同埋隻貓係好驚.驚到震想搵窿捐個種,隻貓見到我、認得我先俾我抱起放入袋到。入咗袋之後A就同我講「要困佢入籠唔好俾佢周圍跑,如果佢有抽搐或者剩個啲就同佢講」。我帶住隻貓坐的士走咗,一路都好靜好乖到到就落車俾錢個下開始泥料,隻貓開始衝袋,咁我就喇喇聲帶佢翻屋企,翻到屋企就第一時間困佢入籠,但佢好驚、撞籠、開始抽搐。
▼呢個係佢翻到屋企嘅情況▼
https://imgur.com/a/xEaj46W
咁我就send咗呢兩條片俾A,A就叫我帶翻佢翻去診所,坐車個陣見到隻貓好辛苦、呼吸好困難同埋個身好熱。去到診所拎隻貓出泥到,見到隻貓個口同鼻係缺氧嘅個種紫色,A就即刻帶佢去搶救,我就只係可以等,期間個醫生同我講「啱啱驗到隻貓血液呈酸性,可能係佢個身熱導致」。DLLM明顯就係你地絶育前未Check清楚佢對麻醉針有冇過敏,係撚到揾藉口。咁我繼續等,期間都有一兩護士同我講隻貓嘅情況(一度冇咗心跳、人工呼吸梗)。到最後A就同我地講話救咗好耐都唔得,帶我地去見佢最後一面,去到個手術室除咗A以外嘅護士/醫生全撚部消失哂。

好多謝你地肯睇到依到
只係想同大家講如果你係愛自己嘅小動物講
NPV真係麻麻地 連姑娘啲態度都好西
全部中五畢業mk妹
[quote]篇文有啲長或者講到一舊舊
但都希望中意動物、有養動物嘅你可以睇哂佢

交代翻少少背景
隻貓由BB開始就俾NPV 非牟利獸醫診所啲人汁到,間診所入面有識嘅人(簡稱A)係到做,咁啱個排想養貓就係隻貓3個月嘅時候帶咗翻屋企,因為有佢嘅紀錄都會係個到打針、檢查咁樣

咁事源上年11月個陣,我就帶隻貓去個間診所到絕育,大約朝早9.30去到,去到等咗陣交咗隻貓俾A我就翻咗屋企先,因為屋企離間野都遠同埋等車等咗好耐,我翻到屋企就11點12點到,翻到屋企冇耐A就打電話俾我叫我1點前可唔可以接走隻貓,咁我就即刻去接隻貓翻屋企,我去到間診所,咁隻貓困咗手術室入面係個籠仔到,A一打開個籠想抱隻貓出泥,隻貓就跑咗出泥,明顯見到隻貓個身濕晒、啲口水好似白泡咁流同埋隻貓係好驚.驚到震想搵窿捐個種,隻貓見到我、認得我先俾我抱起放入袋到。入咗袋之後A就同我講「要困佢入籠唔好俾佢周圍跑,如果佢有抽搐或者剩個啲就同佢講」。我帶住隻貓坐的士走咗,一路都好靜好乖到到就落車俾錢個下開始泥料,隻貓開始衝袋,咁我就喇喇聲帶佢翻屋企,翻到屋企就第一時間困佢入籠,但佢好驚、撞籠、開始抽搐。
▼呢個係佢翻到屋企嘅情況▼
https://imgur.com/a/xEaj46W
咁我就send咗呢兩條片俾A,A就叫我帶翻佢翻去診所,坐車個陣見到隻貓好辛苦、呼吸好困難同埋個身好熱。去到診所拎隻貓出泥到,見到隻貓個口同鼻係缺氧嘅個種紫色,A就即刻帶佢去搶救,我就只係可以等,期間個醫生同我講「啱啱驗到隻貓血液呈酸性,可能係佢個身熱導致」。DLLM明顯就係你地絶育前未Check清楚佢對麻醉針有冇過敏,係撚到揾藉口。咁我繼續等,期間都有一兩護士同我講隻貓嘅情況(一度冇咗心跳、人工呼吸梗)。到最後A就同我地講話救咗好耐都唔得,帶我地去見佢最後一面,去到個手術室除咗A以外嘅護士/醫生全撚部消失哂。

好多謝你地肯睇到依到
只係想同大家講如果你係愛錫自己嘅小動物
唔好係呢間診所睇/做手術 唔細心又唔負責任
唔希望有類似嘅事情發生

如果有巴絲打都係呢間野 都有啲唔好嘅經歷都講下
等多啲人知道
貓仔rip
推俾更多人睇
呢間野我都覺好差
之前養左隻狗 個陣學生無乜錢 帶佢去呢間野到睇
第一次睇又話眼有事 (我隻狗年紀大 眼有事都估到 但仲行到 都算健康)
第二次覆診又話第到有事
好似求其up d野出黎咁

不過我隻狗就無好似你隻貓咁抽搐
其實好多獸醫都好差

我個陣係沙田搵左一間獸醫診所到 幫隻貓絕育
絕完育 拎返屋企 隻貓成身好多血
間野唔幫佢抹下身就叫我拎返走
同埋我隻貓係好驚人 會咬人
個醫生同姑娘check隻貓個陣 我隻貓太驚有想咬佢
佢地即刻叫我塞返隻貓入袋
RIP...
我都覺得NPV太差
除咗打針之外 大小手術檢查都會去第間
絕育之前有冇同佢驗血?
我諗應該冇,如果有就唔會出事
所以真係唔好貪平,同埋要睇下間獸醫嘅評論好唔好
NPV好好喎,隻貓由由領養返黎到依家都係睇佢
不過可能我睇既係指定醫生(姓林女醫生)好細心又講解好詳細,學生時代帶唔夠錢照x-ray佢免費幫我照埋另一張

之前健康檢查睇既就係一個唔識既女醫生,廣東話唔正咁……而且好求其 唉,可能睇人
NPV收費均真
但好唔好就 各有各講法
RIP
有無單據列出所有做過嘅procedures?
養狗唔可以嫁獸醫
跟車太貼
?? 唔明
如果全部真ge 真係好hihi
冇證據
呢張野算唔算。係血液分析泥

上網睇過低個兩個係乜▼
我有好多問題
嗰個係blood test result, 係幾時做嘅?

low PLT or PCT = 凝血能力較低 個value 仲要係low end 隻貓本身應該有疾病

想睇返個獸醫醫做咗d咩同收你幾多錢

正如你質疑佢對麻醉藥敏感/有副作用 我都想知佢用咗咩藥 (如果張單有寫)

貓比狗少有會抽搐 我更加少見絕育手術後抽搐
份野係隻貓絶完育個陣 個姑娘俾我嘅

個獸醫做咗啲咩,我就真係唔知
同埋張單無咗 但係記憶中只係列咗係絶育手術 冇其他
真係好對唔住

絶育嘅費用係380
唔洗對唔住
無證據去睇返個死因所以唔評論
唯一嘅係 我覺得如果醫生無好好解釋返個死因 or要姑娘代講
係極不負責任
而家好似比咗380送咗個動物去死咁 而點解死/點樣死又唔清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞