香港人只有香港呢個屋企,明未?

65 回覆
73 Like 11 Dislike
香港人無當過香港係自己屋企
但經過舊年 我諗有唔少人改變諗法
中國人唔想承認都好,香港始終係屬於香港人
台灣係最後逃生門
唔知點解,一望見你個標題,就好想喊
獨立就

應該全民集資買個島
乜嘢叫做二等公民啊,你估移民去馬來西亞啊.我擁有同當地人一樣嘅權利咁仲唔係一等公民!唔講政治講生活環境你估個個都鍾意喺香港咩.
咁就要廢咗積極不干預大市場小政府呢啲濕鳩野先,如果唔係你祗會越住越細.
我諗你問十個人有得走會唔會走,肯定十個都話會走咗先算.
其實話自己中國人,同話自己係東亞人無大分別,因為已經佔左整個東亞八成半人口,中國太大。
反而話香港人有歸屬感,因為香港好細,家的感覺會大些。
唔關大市場小政府事,賣地點都係政府話事,人口政策和入境政策都係。
想住大,要廢呢幾樣:
1)低稅制+高地價:改成高稅制+低地價
2)要克服1997樓市大跌市陰影。
3)要接受冇咁環保的方案,如接受屏風樓等。
4)要高官肯做。
唔關大市場小政府事,賣地點都係政府話事,人口政策和入境政策都係。
想住大,要做呢幾樣:
1)廢除低稅制+高地價:改成高稅制+低地價。
2)要克服1997樓市大跌市陰影,要處理好推跌樓價後的負資產問題。
3)要接受冇咁環保的方案,如接受屏風樓等。
4)要高官肯做。
移民撚遲早比支那人累死, 記住外國人唔識分支那定香港定台灣人,, 連越南新加坡都誤當支那人
所言甚是
你睇法姐
撇除政治問題,本身香港人都幾撚西。
真,我表弟一粒中文都唔識,美國土生土長,大學讀神科都照樣比人歧視係黃皮豬,香港移民撚接唔接受到一世,下一代無論你叻到上太空都一樣比人當下等人先
我好撚憎香港 但我都願意為呢片土地付出
支那人lan 返支那
停止新移民
咁樣一定好可以人人上車
香港獨立
唯一出路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞