【本土書店聯合書卷】集思廣益,罷買三中商,拒絕紅色書卷

48 回覆
33 Like 1 Dislike
老師私下送 無意思啦

其實要搞e單嘢
打破個市場壟斷係好難
人地用開 你要人地轉 合理理由呢?
我諗到既係 以本傷人囉
但又無必要將d錢花係依到
你直接唔幫親三中商就得啦
快啲會見到效果嘅方法可能係直接推廣本土書店
有代替品地罷買會容易啲
搞推廣會係 比起搞書券更容易既方法
學校ed 半官方機構 其實好多限制
係 同埋我哋唔熟呢方面好難搞
呢啲係真係制度內嘅嘢 一堆校董揸大旗
係 可以做得再好啲

[香港本土書店List]裝飾罷買三中商,中共思想控制香港人
https://lih.kg/1632803
怕喺全部上架有價錢反而變咗小店要鬥平,淨喺介紹分類佢地主要賣乜又太簡單作用不大

折衷辦法就淨喺講邊間有存貨,而唔講價錢,但咁都要連落小店各自個存貨database。如果連唔到,要小店逐本上登記上另一個平台仲要keep住更新,應該唔太可行
Push
老燒好似搞食券,搵佢睇下有無資源?
推廣同罷買當然要,只喺做唔做埋書劵,我始終覺得有代替品會好啲,或者我都搵啲做老師嘅問問到底喺點先
喺邊到有講,唔喺幾搵到
支持
巴打,我查左下,就住教科書來講,學校唔會同書商簽咩捆綁式合約,一定唔會話簽左約唔比宣傳其他書商。

學校主要負責選書,有權指定代理商購買教科書;取得教科書代理權的書局,可以通過印發訂書表格,在校內為學生提供訂購服務。但係收受利益果到有好嚴格規定,最多都係收免費教師用書,可以肯定唔會有送書劵之類,書劵係分開買。

至於一般學校點買書劵我唔知,但好多比賽獎學金其實仲有另一種情況,就係當我A先生去母校整個A先生獎學金,好大機會係我提供定書劵然後學校代派。

至於話會唔會怕整左本土書劵都唔會有學校用,我地可以參考下眾新聞2月做既一個調查:「據參與者所提供的資料,148所學校(包括139間中學、7間小學及2間中學暨小學)當中,共117間選取三聯、中華或商務作為唯一或其中一家教科書代理商,佔整體共79%之多」(https://www.hkcnews.com/article/27395/%E4%B8%89%E4%B8%AD%E5%95%86-%E6%95%99%E7%A7%91%E6%9B%B8-27396/%E9%97%9C%E9%8D%B5%E6%99%82%E5%88%BB%EF%BC%9A%E8%AB%8B%E9%81%8F%E6%AD%A2%E3%80%8C%E4%B8%89%E4%B8%AD%E5%95%86%E3%80%8D%E5%A3%9F%E6%96%B7%E6%95%99%E7%A7%91%E6%9B%B8%E5%B8%82%E5%A0%B4%EF%BC%81)

書劵好可能係學校書記果類STAFF收報價標再簡,可以預期就算有本土書劵,佢地大多都會循以往案例、價錢、教科書既易買程度、甚至可能因為唔想解釋、唔想寫份新報告,而繼續買三中商書劵。比例上,如果整左書劵,可以想像同教科書既市佔率差唔多。我唔知呢盤數,本土書店會唔會肯合作出書劵。

雖然我睇完上面單新聞覺得教科書既壟斷仲大獲,但要處理教科書可能涉及更多出版社書局既事務,現階段除左呼籲學校唔好用三中商之外,可以做既野唔多。如果有人想研究我地可以另開topic
本土書店書券真係可以試下,至少有多個選擇俾學校。其實唔一定要好多書店參與,本土書店向返同區學校賣書券,都可能work㗎,咁就少咗收益唔平均嗰啲問題

教科書方面,因為要送審,內容一定要得教育局同意,所以總會有政府想要嘅內容。
從補充練習精讀呢啲入手先會唔會好啲?同學可以唔買三中商出版嘅書,但其實仲有好多看似冇嘢嘅出版社,都唔一定係黃色經濟圈入面嘅,就好似大眾都有出練習精讀,仲有張訂購表同中華似到十足十嘅Joint us,真係防不勝防㗎
有時我會好天真咁諗,可唔可以整個分類好啲嘅網站,俾同學下載有用嘅學習資源呢?(資源就請教師/補習老師/畢咗業又成績好嘅同學提供/自己寫)好過同學要自己慢慢喺討論區搵吖,方便啲,就會少好多人用紅/藍出版社嘅書啦
我明你講咩 但我都唔熟 唔知可以做到啲咩
唔知現有嘅三中商以外嘅書店可唔可以接多啲嚟做
同埋仲有中聯辦旗下出版社嘅問題
Push
有人話序言有書卷
佢都為咗入中國市場落架咗堆書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞