【本土書店聯合書卷】集思廣益,罷買三中商,拒絕紅色書卷

48 回覆
33 Like 1 Dislike
除左整合香港本土書店名單,我們有冇可能行多步,設立本土書店聯合書卷

作為一個毒書撚,久唔久唔會收到親朋戚友轉贈三中商既書卷比我,所以有時都會無奈地入對家鋪買書

但咁並唔代表我免費買書,因為賺左既喺三中商。書卷點來?大部份都喺向三中商比錢買!

你可能覺得好少姐,幾張書卷豪比佢。其實賣書卷賺既錢你想像中多。

- 大大小小學界比賽獎品(最大sector應該喺呢到)
- 中小學獎學金(前派先用$300換左表妹既進步獎書卷
- 私人贈禮、抽獎

求其搵個例子計下數 Eg.
賽馬會「喜伴同行樂容融」繪畫比賽
冠軍――獎座乙個及書劵港幣1,000元
亞軍――獎座乙個及書劵港幣750元
季軍――獎座乙個及書劵港幣500元

加埋輕鬆超過$2000(之前見到序言做義賣捐612基金,營業額都係$8000+)
香港中小學啲立立雜雜既比賽多到你唔信。數學比賽 辯論比賽 音樂比賽 徵文 常識問答 標語填色...

睇下呢個密密麻麻既中小學比賽日程表,估下三中商暗盤賺左幾多
假如有左本土書卷,至少大家可以多個選擇,可以搶番個餅來做
而且家長如果收到呢d卷,以後識得上本土書店買書比小朋友,絕對一種對本土書店既宣傳

要發行本土書卷,至少有以下問題要解決:
加入準則:邊啲書店可以join,個標準喺咩
統一發行/運作模式:將書卷變書店間既次貨幣,解決A書店買卷,但B書店用卷既問題
利益分配問題:A書店收好多書卷,B書店完全無得益
防盜偽冒
宣傳

作為一個書撚,呢個啲iea其實喺我腦入面一段時間,但呢派見到多左人討論本土書店,就認真諗下究竟可唔可行。暫時只喺諗到咁多,最苦惱個位暫時喺運作模式,想睇下大家點睇

另外分享,有巴打整咗個非三中商教科書店list
https://lihkg.com/thread/1311716/page/1

有冇巴打搞過類似嘅兌換卷
我舉腳支持呀
利申書蟲,一個月買幾本書

平時上博客來多
用錯不推文
慣咗唔影響行動post
推多次,覺得巴打有point,我都好想送啲本土書券,有啲人唔鍾意台灣博客來呢啲網買
巴打
我都用開博客來,仲有Book depository,又快又方便
出開街就會去樓上書店買
其實你提出既問題根本唔係問題

1. 應該咩書店都比入 唔好曬鳩氣搞審查 你認為藍/紅既會黎join你?

2. 搵間獨立公司/部分發行 書店收到卷憑卷黎返換錢咪得

3.你有無諗過 你最需要考慮既係

書卷市場最大消費者「學校」會唔會肯用/夠膽用
書券呀書卷
自罰寫100次
就咁諗,好大機會唔肯用。最好嘅情況,都可能喺細比賽細活動,某啲老師揀我地嚟用
你點解會認為有「某d老師」會揀你黎用?
你market好大? 定你夠平?
如果都唔係 你覺得 老師或者學校會冒險?

好現實既問題
書卷氣
我認為你兩個前設—三中商market大&平,都喺唔成立。

睇睇價錢,本土書店唔代表貴啲,同一本書,本土書店價錢好多時仲平過三中商,我就搵咁搵本熱門書《人類大歷史》比較下

序言書室定價$188,會員170
三中商定價$200

我唔敢話大部份都本土書店平啲,但睇你語氣你覺得本土書店貴啲喺不證自明,但好明顯唔喺。

規模方面,你可以打開本土書店地圖,比較三中商門市地圖,有啲地方例如油尖旺,本土書店喺更加密集,如果學校喺呢啲區,本土書店未嘗唔喺更方便。

有啲地方的確喺比唔上三中商,尤其教科書小朋友書未必咁齊,但我地都可以理直氣壯講有啲書三中商永遠都冇。

當然有啲學校特別紅底,老師想轉一定好大壓力。但我相信有啲相對自由嘅學校,老師搞活動喺會考慮轉用本土書店書劵。今時今日喺可行嘅情況下,大把人會考慮本土利益,我相信多個選擇,絕對有老師有興趣。
我唔係話人地大同平
我從無了解過

你要做變革
你就一定要 大同平過人地

而且 站在學校角度 書店d書平唔平
唔係佢地考慮範圍

係你張書券要平啊

如果能夠統整到大部分本土書店 做大個market
再比到大過三中商既折扣 比學校
學校先有「正當理由」轉用你啦?

轉用本土書券
唔可能係老師個人決定黎
就算學校唔係紅底
校長或者校董會都會怕比人投訴 或者教統局有麻煩
大把人會考慮本土利益 你要諗下個大把人
包唔包學校高層
民國香港連綫同自稱民國派請入一入嚟
https://lih.kg/1944726
順帶一提
學校以外
搞緊d 九唔搭八比賽比中小學生參加個d 例如作文個d
唔少都大陸嘢黎 睇個名就知
「中華乜柒柒會」
sor9,罰抄緊,冇得改番錯別字好痛苦
其實我都明,學校高層對呢啲好敏感,一定好怕食投訴/比人搞大件事。我諗唔到有啲咩簡單方法解決到呢啲,喺唯有做大個市做到大家認受,多謝巴打
方法咪就係 你要比到個「正當理由」人地轉lo
例如大家入標書鬥 你平過人都係其中一個原因

你唔可能話一句「好多人都支持本土架啦依家」、「唔係間間學校都紅底」 ed咁即原因 說服人地用

人地用你 一定唔可以係因為政治層面既考慮,因為100%比人投訴,所以你千祈唔好有ed無謂既幻想
有啲問題上面位巴打都提咗
有諗過類似嘅idea
但係問過下啲老師 因為簽咗約嘅關係 所以學校好多嘢都唔做得/提得
垃圾三聯 所以嗰陣出咗去自己買書
不過印象中每年都有一兩次係獨立書店過嚟學校搞嘅迷你書展 所以都唔係好清楚條界線係點

另外如果係老師私底下送係應該OK掛 但夠唔夠支撐呢個市場係一個問題

同埋三中商係一間間大公司
本土書店係幾十間加埋
如果好似上面講嘅咁開一間公司去處理書券
錢銀上嘅嘢都要好清楚 又要用筆錢
隔離唇茶都有同四十間餐飲推coupon
但呢啲一次性嘅嘢變長期就複雜好多
不過可以參考下 一齊brainstorm下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞