勞力士無止境 (Rolex/Tudor)討論區 28

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
英皇鐘錶去年少賺66% 疫情或影響今年綜合經營業績

英皇鐘錶珠寶去年盈利下跌約66%,跌至9千萬元;未計集團在尖沙咀廣東道旗艦店的折舊開支,基礎盈利1.82億元,下跌32.3%。不派末期息。公司去年總收入減少13%,跌至41.1億元,本地社會事件導致香港市場收入27.61億元,下跌24.2%,佔總收入降至67.2%。內地及東南亞市場收入分別增長36.8%及26.4%,澳門市場收入亦升6.6%。期內毛利率上升3.2個百分點,達到30.8%,因部分高級鐘錶市場需求穩定,價格仍保持強韌。集團表示,新型冠狀病毒疫情在內地及其他國家蔓延,若干旅遊限制進一步減少境內及境外遊客量,艱難的商業環境預計將持續一段時間。由於疫情持續時間仍不確定,集團無法合理地量化受到的財務影響,但可能導致全年綜合經營業績、現金流量及財務狀況產生重大影響。

因為一來無自由巿場概念
二來覺得啲luxury 有所謂公平價格

想自己買咗嘅錶有保值,甚至升值
但又懶清高唔想炒

連人地戴金剛都要恥笑咁耐
不如大家去欣賞下啲錶仲好

Fs巴都係返去隔離post 好啲
AD後門放曬比錶佬 錶佬囤貨推高市價
咁都叫自由市場?真心求教
師兄們女盲十抵唔抵屌 同埋係咪去 英皇同生生買好d? 見上面師兄報而家只係$64800 盲十要排隊嗎

利申:未擁有撈
Sor 打多左個 女
你都傻
你咪唔好買囉
奢侈品黎咋
商家佬見到有利可圖就係咁,你咪集體杯葛
答唔到我問題都唔洗發脾氣嘅
Ching囤埋好多貨蟹左啊?
各位巴打. 想問下啲舊裝地通拿個錶圈字體係咪會唔同㗎? 想買隻二手, 但見啲字體同chrono24唔同, 如圖

咪答咗你
你自己個腦唔識轉下?
又係一句錶佬,聽到厭,自己睇返留言啦,係咪錶佬唔係你講架,惡到共產黨
錶鋪頂多兩3個月就汁架啦
到時ad 95齊齊買
香港不嬲都玩開自由資本市場
如果鐘意既 駛多少少有咩問題
樓都係咁
唔係有心嘈 大家都想平平靜靜咁討論錶
人地比高小小入就係度屌鳩人
用返你果套 買樓咁貴你唔去屌鳩啲地產商?
你估政府賣地同地產商無官商勾結推高樓價?
有有出就有人受 唔鐘意既咪唔好買等下
但唔好有人抄價買就咒鳩人仆街
人地有本事唔想日日等果小小錢先去入心頭好
AD 錶行全新就話啫
舊藍針都十???
今次撐你
正解,有d人就係有本事比多少少早買早享受,有d人貴一千幾百都牙痛嘛
咁咪鼓勵炒風囉炒狗
每個人價值觀唔同,可能有啲人會覺得炒價個萬幾兩萬premium已經可以買多隻錶玩仲開心/用黎買其他玩具,只係依家經濟差有機會打破炒價囤貨呢個固有風氣,可樂而不為,唔駛急住入貨,唔想比premium既人又大左機會買到,大家真用家都開心
今日見到vip fb賣一隻, 53k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞