教育出版社 小學普教中練習,意圖洗學生腦

248 回覆
559 Like 86 Dislike
係時候要知邊間小學用追擊啦
on9? 比喻不當
六四係講到明邊件事,話六四冇死人就肯定係洗腦。
但而家呢一句只係概括性句子,
兩樣野又點樣可以相提並論?
最鳩憎你呢類人,冇任何理性討論,同藍屍一開口就鬧人甲甴冇撚分別,唔該試吓以理服人啦!
Push
佢地=?
老師?家長?

如果按你呢個邏輯,即係話,你都同意呢條題目係中性/概括性啦,只係使用者(老師、家長)利用佢去洗腦。

同樣,我就會教我個仔,話暴徒係指721白色衫果班。
知,但關呢句咩事?
我覺得係關個老師同家長事多啲,

如果我同我個仔做完呢條,我同佢講:

仔,呢句冇錯,係正常警察應該要做嘅事,但係香港警察過去大半年所做嘅就正正相反,721班暴徒唔理,但就不停打壓後生仔。

咁請問,呢條題目重算唔算係洗腦?
依家規範咗個以字係咁寫
呢班仆街世代為奴啦!!

暴徒呢個詞語係負面點會係中性我只係係被潛移默化咗既學生角度睇呢條題目

黑警射催淚彈->事實
示威者/記者被催淚彈射中->事實
咁唔通記者=暴徒?

佢係刻意係個事實上面加個負面形容詞,邊個教根本唔係重點,重點係暴徒被射中唔係事實
普教中 累死人
一早都話哩班坡狗暗瓦底大量censorship 啦。點解以為家吓小朋友唔知發生緊咩事?難怪愈聰明有洞察力嘅小朋友,愈係抑鬱……
屌你老母 又要扮客觀陳述又要奶共 真係好撚肉酸
直接用大陸套洗腦教學算吧喇
借位幫推

如果你真心想為呢場革命做返啲嘢,唔該入嚟睇睇
https://lih.kg/1943896
人民施用魔法,把警察關懷。
講說話有骨,而且如果有人有印象 15年呢本教科書都有篇我是中國人
警察施用水炮,把寺廟清洗。
颱風係熱帶氣旋嘅一種
寫嗰條友都冇邏輯
暴徒緊係負面詞啦,但係警察嘅職責不嬲係「除暴安良」,唔通你想條題目寫,「警察發射催淚彈,傷害平民」?
只不過係香港黑警做唔到佢地應有職責姐,

冇錯,
黑警射催淚彈係事實,
手足被射中都係事實,
但你個logic就錯囉,點會歸納到手足=暴徒呢個結論
射錯唔比架咩?

所以我覺得都係睇人,呢句句子本身冇乜問題,又冇指名道姓話係香港警察,又冇話係黑衣暴徒,我話係美國警察用催淚彈對付持槍暴徒都得架喎,所以係睇老師/家長點教。

但如果句句子係:「香港警察以催淚彈驅散黑衣暴徒。」咁我就同意係潛移默化,因為係刻意形象化啲角色。
而家佢將個題目引導啲學生直覺認為
警察射催淚彈 = 射暴徒 = 被射嘅一定係暴徒
唔係你點樣去教你個仔「拿 暴徒就係721班白衫人 平時黑衫果啲就叫手足」就改變到呢件事
你醒未?
你做老師架?無時無刻睇住你個仔上堂?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞