教育出版社 小學普教中練習,意圖洗學生腦

248 回覆
559 Like 86 Dislike
我當佢講既係事實,射中既係暴徒,不如你講下呢場示威現場除咗手足記者區議員仲有邊個會射中?

仲有唔好唔記得呢份野係小學程度,小學生會唔會同你抽絲剝繭咁分析條題目?佢無寫清楚本身已經極具誤導成份,仲未計個老師會點教

係其他國家教呢條係無問題,香港就好有問題,因為係香港驅散對象唔係暴徒
請問香港有冇課本出版社係黃,或者起碼唔係藍嘅?

自己本身有細路
好難有
所有課本都要經EDB認證
港共點會批黃出版社嘅書
第一,你邏輯錯曬
我同意你,呢條背後個statement真係「警察射催淚彈係要射暴徒」

但都未必等如
被射=暴徒
例子係射錯
我就會教我個仔,話手足就係被射錯,而唔係暴徒

所以我就話呢句係概括性句子,冇評論到底被射中嘅手足係咪等於暴徒,所以先話唔好對號入座,明未?

第二,
我當然冇辦法睇住自己個仔上堂,
但我可以睇到佢啲作業掛?
見到呢條題目我都已經可以同佢傾啦

咁你話老師、學校講咩,我唔會知架喎,
當然冇錯啦,
但呢點就已經唔關呢條題目事啦,係關個老師事
話人妄自菲薄既on9仔老母$100過夜買一送一,正一臭閪

你咪撚對號入座呀
你第一條問題咪exactly對號入座囉
有冇講過係反送中事件?有冇話係香港警察?

第二條,「未計老師點教」,即係你都同意老師點教係洗腦嘅因素,而唔係條題目,真正洗腦嘅教材係唔使其他人去spin,佢都已經有好確實message,例如「中國共產黨帶領中國人走向偉大復興」之類

至於小學生分析力較弱呢個point:小學都有教,見到壞人,打999,警察就會去幫你,咁唔通又話係引導小學生話警察係好人咁啊?

第三段我同意香港驅散對象唔係真正暴徒,咁用翻上面例子,係咪因為香港警察聽完999唔會捉白衫人,所以都一樣唔教得細路打999報警?

我覺得正常程序係要教,同時都必須要講話而家香港已經唔正常。
你Quote我果reply,然後叫我唔好對號入座?會唔會搞笑咗啲呢?傻西
所以咪話仲比下一代讀書,教佢地抗爭好過啦,失敗咗可以慢慢讀了
不如你講下生活係香港點唔對號入座?調返轉講,點解香港既會係例外?

一定要咁明顯先叫洗腦教材?邊個定義?你定義架?

唔係因為唔捉白衫人而唔打999,係因為打完佢地會害我地而唔打,佢地既宗旨都由「服務為本」變成「忠誠勇毅」,警察已經唔係可信既人,有危險仲打唔打999呢?

你口中既正常程序無可能係香港正常咁發生,如果呢條題目咁唔清晰,就唔應該印係小學校教材
所以剩係舉旗囉

btw 以前啲警察做乜光脫脫
新紮師兄都係咁
余婉兒, 蘇潔玉
呢兩條奶支八婆
仆街坡狗
係清朝永久割讓香港島先啱
因為蝗語係有SOV 結構
但廣東話兩樣都得
SVO 嚟得簡單易明啲
垃圾
育才書店隸屬大眾控股有限公司(下稱「大眾」)。「大眾」是亞太地區最具規模集合教育、出版及書業零售的集團之一。「大眾」旗下的機構包括大眾書局、育才書店、教育出版社有限公司、樂思教育出版有限公司、躍思教育出版社、世界出版社及海濱圖書有限公司等均為人所熟識。
割讓咗都仲係領土
中共你唔去拎返俄佬啲地?
再推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞