豫豐花園定嘉湖山莊?

308 回覆
7 Like 40 Dislike
太古、鰂魚涌、尖沙咀呢啲區一早商廈林立好多年,已經好成熟。中環外較似樣嘅商廈都集中喺呢幾區

大西北、馬鞍山、將軍澳之類新市鎮嘅發展

講緊係發展居住同交通配套

完全係兩回事

如果講商業發展,洪水橋CBD乜都未起

當佢真係成事,已經係下一個generation嘅事

而且仲係由深圳科技公司主導,變數仲大過東九

所以睇大西北發展,應該當返佢住宅區咁睇實際啲,啲CBD概念太遙遠
That’s why 大西北元朗(市)最好
交通好,坐住等無壓力

洪水橋plan2025-2032年大規模開發
唔太遙遠,因為都落實哂啲用地研究同發展項目

我睇好洪水橋最主要真係交通支持到
大西北區內做好輕鐵就得
屯門元朗已有610 614 615三線集中到達,一分鐘一班事在人為
區外就靠現有西鐵同巴士剩餘嘅客運量,大把剩
再來就係可塑性高
唔似東九咁,道路網垃圾但無位,想改都改唔到死局一個
龍翔道駁唔到觀塘繞道,害死好多人
元朗市主要都係yoho同雞地樓價升得幾好

但元朗南十八鄉路嗰堆直頭跑輸大市

洪水橋你覺得邊個已落實project會利好元朗?
元朗死緊,你睇下呢幾年d新樓就知交通就快頂唔順

輕鐵仲on9, 冇討論空間
區內不斷有聲音拆左條輕鐵佢一係變架空鐵路
between , 元朗條大馬路可以塞你半個鐘都出唔到元朗
輕鐵屯天on9啫
元朗段好快好密
雖然再架空就更好

元朗大馬路係假日先塞
因為住鄉郊啲人個個揸車放假揸入黎
平日上繁啲返工車可以行十八鄉路出公路
我又唔覺好塞喎
再者,住元朗市係可以搭黨鐵
條元朗硬好乜撚野post都拉落去吹奏鄉黑元朗好9 肉酸
豫豐花園次次經過都覺得好靚,附近冇咩高樓,藍地大街又唔似香港,幾有異國風情
十八鄉路尚悅門口條路基本上朝朝塞

唔近港鐵真係唔多方便
洪水橋 元朗南 古洞 錦田都有新發展
中心點就係元朗
論及市中心地位及現有配套成熟程度
只會鞏固元朗市地位
開得洪水橋站就會有CBD
就會變落車站,元朗出九龍方向走上車會輕鬆左

洪水橋站會延長屯門出九龍時間
對元朗冇影響
再者
我諗黨鐵錦上路上蓋仲擔心過我
你估黨鐵唔解決呢個問題,啲盤賣唔賣得出
我覺得豫豐先係真正既退休地
Ching點解麗湖the best既
麗有咩好過隔離既美同景?
著重啲野 即係咩?
同埋乜佢估價真係低啲咩 想知
根本區區都有佢既優缺點,所以啲價接近一樣咁濟
麗同景&美有咩分別 除左景觀 年份
天水圍都吹奏

成班班咁遠 日日出市區

時間都冇左兩個鐘剩係要搭車去西鐵站已經嘥時間
其實綠怡居開則好過佢,但望落舊啲,好似無咩人講
綠怡居外表舊,內里裝修間隔都好正
但唔俾養狗,一入到去靜得有啲過份
中意靜嘅人好啱住
冇人吹奏
只不過個topic係同豫豐比
嘉湖點都方便過佢
麗/景有幾座近銀座同輕鐵站。但相對嘈同輕鐵啲叮叮聲
麗/景遠個幾座同美既優點一樣,就係清靜,靚景
但講緊近啲都係5-10分鐘步程,其實唔係超大分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞