ViuTV奇幻愛情穿越劇《二月廿九》後續討論 (47)

1001 回覆
23 Like 1 Dislike
有多個痴線佬
青山歡迎你
連阿刀都讚好
好多人頭9集都揀兵佑感覺上會長同yeesa都冇咩姐
但最後一集講返佢地其實咁曖昧過 再為yeesa犧牲 再加埋作家家聰 個個都只記得會長了 真正男一
提醒咗我一樣野

其實第一世界裡面
Ryan之所以會落力追Yeesa 而又咁上進
其中一部份係因為有一個對手

如果喺新平行時空
唔知Ryan會唔會因為冇對手, 對Yeesa都會唔同咗?

咁好悲呀, 一個心裡面掛住個唔存在既會長
一個珍惜程度又冇另一個世界咁大

好啦, 我諗得太多啫
覺得係因為愛兵佑 其實ryan2.0個時都揀定左 再睇埋第九集開頭個時佢地傾電話sweet到雖然yeesa會長咁曖昧過 但始終會長之後都冇進一步既追求
如果測謊個時會長諗到yeesa話未來唯一想改變只有場意外 咁姐係佢係冇諗過改變佢同會長係男女朋友既關係 順勢表埋白就之後冇再追求 但兵佑又比較進取就得米了
個陣同朋友睇完 佢第一個反應係:原來會長先係男一
我就話:算男一咩 前面九集都係講兵佑多
之後諗諗下 唔一定出場多先係男一
呢個真係劇本勁嘅地方
劉謙自己都視自己呢個角色係配角
(唔記得邊個訪問講)

可能因為佢覺得只有Sofiee一個主角?
試吓睇埋《黑市》裏面sofiee有份嗰集〈電梯〉
大結局前fb live講嘅
一起身就要心噏 巴打你好勁
Yes
其實成個故事係圍繞住Yeesa,所以佢先係主角
兩位男角都係supporting role
概念就係日劇都係得男主角或女主角
其他演員就連男一都係男配角
睇佢地每季嘅劇集獎就明

至於男一定男二
我覺得兵佑先係男一
始終好多劇情同設定令到佢個角色更立體
會長嘅描寫真係差啲 好多野都冇交代到
不過抱得美人歸呢樣又冇定一定係男一先可以
留返大家想像啦
Kkbox聽緊
如果個蜜瓜唔甜你就唔食
咁你就唔好同人講你鍾意食蜜瓜
(Btw好耐無見過阿妹食蜜瓜gif)
麥可怡俾人追擊得咁勁仲點會講佢
我想整果PART STICKER
係, 始終有啲嘢, 你坐喺度, 另一邊咁進取...

雖然其實女女向劉謙呢個級數既男仔投懷送抱係好正常
但對手係暖男Ryan

我都唔知, 有冇絲打代入Yeesa講下感受?
但係Sofiee自己都明/暗示話會揀會長
沒有吳海昕劇睇的第七天
啱啱掃巴西龜IG
先見原來佢拍過咁多劇
原來黑市係王貽興同劉翁做導演
https://youtu.be/14eDi_R7VSE

未選港姐個時都好正
個樣到而家冇咩變過
兩位男角嘅吸引力都不相伯仲
好睇每個人想要乜野

會長係浪漫 可以經歷一段轟轟烈烈嘅愛情 想要細水長流就要比啲心機調教下先 不過都有potentials 因為內心都係温柔嘅人

Ryan係暖男 想要長久安定就會揀佢 佢嘅上進心同行為一定比到安穩嘅生活 再加上佢樂觀嘅性格 一定可以成為女仔嘅避風港 有心事揾佢訴苦就啱曬

講真 劇中冇好清楚交代Yeesa係想要一段點樣嘅愛情
所以都真係代入唔到分析唔到
亦因為咁令到所有人都冇可能一口咬定Yeesa係揀邊個
留白呢個位嘅編劇都幾重心機呀吓
等小小鹹巴放多啲劇照要換wallpaper
有冇人研究過究竟點縮細張圖唔會起渣
我發現我自己整果啲通常起晒渣同埋啲色變到一PAT嘢
無晒DETAILS位…
會長啊
男一根本係香片
唔一定出場多先係男一
呢個真係劇本勁嘅地方
好pure
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞