召喚揸mini cooper既巴打

799 回覆
23 Like 13 Dislike
我揸左2萬1公里到 暫時壞左兩次電池姐 冇咩大壞
多謝巴打 見有2手盤 160K
想問大家有冇車房介紹換風格同冷氣隔棉?
定巴打們多數都係自己換?
兩樣都easy
風格開風箱就咁換

冷氣格無記錯係助手位首飾箱底

可能每代有小小唔同
你可以Google下
其實不嬲mini都唔係玩直路
最多係好彎
同操控性唔似一般私家車而似cart仔
06前 r53唔係仲多鑊氣咩
最鑊係軚油泵果組野,比埋chargerpulley, 整完就ok
拎架車四正既,執好底擔杯士,水喉油喉,油底,避震, brake ,偈躉膠呢類基本野,基本上都無咩好搞
w10/W11 鐵中缸 好耐用

06-10cooper S副N14引擎,首先回油氣哇佬會塞,用耐左偈油會係哇佬冚邊漏,第二個正時鏈牌問題,絕大部分都會炸鏈頂,炸牌,跟住高熱又令到偈油隔座漏油,仲有引擎水泵 水膽又係必換,高壓油泵又係,整到喊
Gen 1 套charger 其實好多都轟到散晒啦

唔係點會1,2蚊有成交

不過我覺得r50-r53論操控係最好玩嘅一代

R56打後都係迷你版寶馬
咁多年都預有機會要搞,btw 最好搵05-06年,後期型,特別係棍波,有價有市
我以前養過50同53
無病無痛果時真係玩到愛不釋手又高收視

但係年紀一大都幾多問題
車頭風扇、軚壺喉、軚泵、軚風扇(突然無電軚)、abs sensor、波箱腦... 底擔野...大量雜聲....逐樣黎料 大部分車友都經歷過晒同樣問題,parts又偏貴,樂趣係有代價 唔係想勸人唔買mini, 但新手真係要預多少少筆值養
Parts 其實有d係唔貴,底擔野,痛一次上powerflex之類一了百了,powerflex UK有得買,直送香港,
其他零件非急都建議ECS tuning睇睇價先,就算土瓜灣德國零件都未話貴到難以接受
其實好多副廠野,都係原廠代工黎
eg: febi bilstein , Delphi 之類
香港車房開價太海鮮,做足功課,自己買件,佢剩收人工,就知大概要玩乜
Mini 其實 無想象中咁難整,係車房拆多一件又收多你幾百

你講嘅自己做research再買件
甚至團購,我都經歷過晒
我覺得比養一部3or5系再高小小嘅maintenance筆值係需要

Btw 果時車友又互毒,換埋啲硬避震,改pulley,改ecu,都加速部車折舊,仲有一大堆劇毒外觀野 ,係開心嘅,mini只要改小小就好高收視,往事只能回味
改裝就算 我唔會計入維修
不過貴過3-5系我都係第一次聽,上次見朋友執好晒架53都唔洗幾貴
仲搞到後悔買左gen 2
你睇人好人睇你好啫

Gen2低壓turbo同內飾都好好J
載人的話56乘客會舒服好多
正常直路56都可以拉開53

你再聽下啲r53,部部charger都唔同聲
真、56棍又易揸D
關揸mini咩事? 同埋好人好者做咩會用popo雪糕筒?
睇蘋果 睇完你明佢講咩
不過我都覺唔關mini事
如果5-6萬係咪都係夠買r53? R56都仲要多預算?
R53普遍都係2-3蚊有成交
但預返1-2萬執車是基本,個人意見
但係邊度買料呀巴打?
土瓜灣間德國配件?
渣緊06年cooper s
想將個中控換做車機
可唔可行
大家有無換水箱水,自己換煩唔煩?
Amazon 買副廠都方便
我見好似有 但細mon d咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞