做過ACL, 半月板手術既入一入黎

68 回覆
2 Like 0 Dislike
Dr Yung
法國醫院
做埋物理治療
想知點樣可以避免 好驚
嫌貴一係去公立做
不過大前題係依家咁嘅時勢去公立做驚唔驚
我都係去左公立做
果陣私家報價11萬 貴到嚇親
做完手術, 運動可以照玩, 但柯屎要坐無影櫈後, 會痛大約半分鐘... 無力咁
公立幾錢?同埋排左幾耐?
做完有無復原得唔好or 後遺症咁樣
公立淨係收住院費同埋之後嘅覆診物理治療費
我果陣住左4日好似收左我$400有找
之後都要keep住返去覆診做物理治療
每次$100蚊有找
我上年8月整親 12月做手術
因為我果陣照左MRI就會快好多
復原方面就睇下你個醫生手勢好唔好
我有fd早我兩個月做但佢之後又內出血要做多次
起碼要一年之後先打得返波
但我一次就搞掂 好彩冇咩手尾跟
不過唔知點解小腿骨脾脾地 可能同入面釘左螺絲有關 但ACL手術好似有幾種做法 呢個我唔太清楚
但如果做手術後物理治療我就勸你自己比多小小出去搵私家因為公立果個都幾廢下
希望幫到巴打你 早日康復
我左右腳都斷過 操返一樣踢到波
加油 康復過程好辛苦 但要有信心!
幫你撥個輪俾drose同brandon roy先
我都係容樹恆醫生
手勢一流 專業!
唔做會收縮,我拖咗5年,但2年後再斷,已收山
張熙澤係仆街嚟

6-7年前係北區醫院做 我右腳斷acl加半月板要修補 做完之後大臂對落全隻腳 “蚊”腳毛會冇左腳咁痛

同個物理治療師講左 個物理治療師叫我同張熙澤講個情況 佢會開維他命e比我食睇下有冇改善 之後我覆診就同張熙澤講 張熙澤話冇感覺咪仲好 之後就冇再理過呢個問題 當時仲係中學雞唔識追問 到而家隻右腳仲係冇咁sensitive

題外話:當時個物理治療師係蔡若蓮跳樓死左嗰個仔
當年搵左Dr hooley 做, 傅偉俊醫生, 幾好, 會推你不斷練好d 先開刀

竟然係咁 佢手勢係唔錯 又係專做運動人
不過做會整斷神經線係真 不過真係random
做過3+次 有一次搞到神經 針灸係幫到手
Btw RAP
點解死嗰個唔係蔡若蓮
搵物理治療師derek yeung,我個陣傷半月板,要照磁力共振,斷未睇佢之前成個禮拜拎拐杖行,之後睇左七次就跑番步,佢用電療同針灸,好勁秋
做過半月板
半年之後再操返又一條好漢
多謝師兄分享. 我會積極諗吓做手術.
依排疫情.醫院覆診推到下年🤦🏻‍♂️
要再拖多陣...
做完再斷?
有無再做?
做完踢咗一年波,又再繼,再做手術,之後就收山了,因為再斷就用右腳駁
做過半月板 差唔多隔咗成年幾先感覺同以前冇分別

但係落雨會酸痛同埋唔企得耐
其實物理冶療先係重點
未做手術都可以做左物理治療先
咁術後康復快好多

識人術前做得好
術後一個星期已經行得走得
幾個月已經可以打返波
唔係職業運動員無必要咁急打返波
練肌肉同物理治療做足再睇下點先 一年時間應該幾安全
我識有人斷過3次acl 次次都係衰心急
黎緊會做 好擔心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞