民主黨蔡耀昌:要求平機會調查食店拒招待內地人 並研究修訂有關條例

301 回覆
26 Like 592 Dislike
記得捐錢
話樓主嗰啲係咪無睇相
推到白鴿回應
左膠幾時中廢炎死撚晒,吊你老母,cls
萬歲, 多謝連登仔含淚投泛民
民主黨不嬲都支持一日150個同家庭團聚上公屋架喎

只不過反送中同反POPO暫時同路

邊個同你講民主黨係支持本土優先?
自作多情?
奉旨要做佢生意咁,我唔做你生意就唔做㗎啦
25仔
泛粉叫連登仔唔好以為自己係多數
已投共
呢條撚樣專係賣港

2013年12月17日,蔡耀昌以香港社區組織協會幹事身份,協助一名新移民就申領綜援的居港七年期限提出司法覆核,獲終審法院裁定勝訴[8],事件引發爭議,被指顛覆新移民福利制度,更成為中國內地人士假結婚來港的誘因。[9]他之後受到不少網民的攻擊和辱罵,其社交網頁帳戶,在短短一個月內已收到來自近一百人的近一千個惡意留言,包括罵他做「賣港賊」,要求他「落地獄」、「絕子絕孫」,甚至揚言會對其妻子及女兒施以性暴力、「揸把牛肉刀喺街斬死佢哋」等,令其妻子感到憤怒及困擾,社協本身亦收到不少惡意及滋擾性的電話及電郵。蔡隨後與何喜華一同到紅磡警署報案。不少評論指蔡經此一役,在政治上受到打擊,此後的選舉中都會被對手以此議題作為攻擊的目標。
隨時係暗共
熱血公民咁都叫無出賣過香港人?
咁比勇武更勇武嘅熱血公民 魚革係邊?
本土係本土,熱血公民係熱血公民,泛民係泛民
仲未醒
販民一直食碗面反碗底
唔鬧得同路人, 但有份搞同路人嘅一定鬧得
等滅黨
香港社區組織協會指行為可能涉及種族歧視。該組織今日約見平機會主席朱敏健,要求調查事件並研究修訂有關條例,以保障新移民和來自不同地區的人士。

蔡生係幹事
上屆立會,白鴿党同律師党係大贏家

區選後,白鴿党更加成為咗兩級議會最多議員嘅政党。

輸?白鴿党未驚過,大把人幫自己含同屌票。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞