俾狗搜身駛唔駛提供屋企地址

158 回覆
60 Like 220 Dislike
老老實實啦,警察條例係真係大曬,好多意圖xx根本佢地講曬,咩叫意圖,其實好撚主觀。

好似以前有單女人胸襲警,咁到底係真係造成傷害成係襲警,定有依個想法依個動作就係襲警?

大學生會長雷射筆單野又係咁,到底有雷射筆係罪定要會長拎出黎射人先係罪呢?

警察條例根本無撚敵
正常程序:
1)先生過一過嚟,睇一睇你身分證/企埋一邊丫

2)一個對身分證call台+寫簿;一個同你扮熟/傾計

3)call台狗:Y/Z 999999尾數x
隔一陣個台會覆:no wanted

4)傾計狗會check袋/銀包
(暗格全睇;銀包卡都會睇哂)
check褲袋個啲(會叫你唔洗舉高手)

扮熟問嘢內容離不開
1)做邊行
2)住邊/係到做咩

地址你up區佢會問你邊到
你是但up個村/屋苑就得,唔會fc

朝早/地鐵站/人多地方/軍裝狗會好聲好氣
夜晚/內街/藍帽/便衣串撚過馬撚

利申:被逗師
最痴線15分鐘內,隔幾條街比2班狗逗
個人經驗都係差唔多
但要拉人就唔知經乜程序攞到
講真
衣加d狗根本大撚哂
你同佢玩野哂自己時間
你9up佢都唔會verify啦,有得verify就仲洗問你。
法理上,狗又唔係拘捕你,只係「合理懷疑」下查下你身分證,你有權唔講你響度做乜/住邊/工作/拒絕即場搜身,實際上就.....
話你有可疑就係可疑
警:吹呀,再駁入狗屋慢慢駁
1Ci 已經無敵
佢有懷疑就查得搜得 好清晰
你都比左講黎把鬼咩
經驗豐富
真膠定啊sir?
同意
老實講我見到狗都好有禮貌
唔係話驚唔驚佢
首先佢做野冇後果 武器又高你兩級
逞一時威風冇必要
除非好似潮聯咁本身黑社會
真正既敵人係港共同支共政府
到時光復香港佢地跪地幫你含撚都冇用啦
還手足
臥身嘗膽
明哲保身
好基本
https://www.thestandnews.com/politics/警察查閱身分證的權力/

法律上佢無權,經常有狗話公安條例賦予佢地問埋地址既權力但係其實已經廢左。咁當然啲狗今時今日會跟規矩做嘢就無乜可能,所以一係你就就範一係就講到自己好熟法例,大返佢轉頭
通常狗都係用《警隊條例》或者《公安條例》查身分證,兩條條例都無授權查地址,樓主鍾意可以pin

https://www.hklii.org/chi/hk/legis/ord/245/s49.html
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞