【語言學】中文點樣被閹割,又點樣吸收新詞

6 回覆
8 Like 0 Dislike
前post
https://lihkg.com/thread/1918303/page/1

承接上post,喺專制/放任呢條軸上面,好嘅語言應該可以搵到optimum,好似英文咁,既可以由放任嘅網絡語言、俗語、土語吸收養分,又能夠提升為規範語言,再用專制嘅教育機構、水平測試去推廣,直至呢個字老化,被下個新字取代,完成語言嘅生老病死,構成自給自足嘅演化機制。

目前中文/漢語已偏離咗optimum,走向過於專制嗰邊,令創造力枯竭,變成「絕育語」。

中文世界解決呢個困境嘅方法,係將更多人納入中文世界,用龐大人數去增加創造力。但為達到呢個目的,又必須運用更專制嘅手段去推行「標準中文」,於是陷入不斷惡化嘅死循環。

我講多個概念,叫「半華文地帶」,即係一啲地方唔係講標準漢語,但又用漢字,好似日本、台灣、香港咁。呢啲地方嘅造詞能力強過標準漢語好多,新詞就係透過漢字紐帶輸入去漢語。我夠膽講,所謂嘅「蝗語」,除咗一啲官僚語言,其實大多數唔係源自中國,而係來自半華文地帶,不過喺人口龐大嘅中國發揚光大。

上面就係由語言文化角度,分析中文/標準漢語帝國主義同英語帝國主義嘅分別。由呢個側面,你亦可以睇出中文世界,語言、文化、政治點樣互為影響。

———————————

跟住我會再詳細講下咩叫「半華文地帶」。

由於中文世界使用方塊字,佢造詞能力特別弱。

雖然中文/漢語喺中國嘅人口龐大,但絕大多數新字詞,係來自台灣、日本或其他方言區。我叫呢啲地方做「半華文地帶」。呢啲地方都係

1. 語言環境比較放任
2. 有漢語以外嘅語言傳統
3. 能夠涵接中文方塊字

半華文地帶造詞能力強,能夠將新字詞輸出畀絕育語。一啲所謂中國流行嘅用潮語,好似小鮮肉、佛系、小三咁,追溯源頭,其實好多都嚟自半華文地帶。

但上面嗰幾個條件,本身係自相矛盾。因為一個放任嘅地方,不可能壓抑其他語言,一旦語言活躍,就會脫離標準中文,最後失去涵接中文嘅能力。

於是乎,半華文地帶嘅狀態極不穩定,佢哋會朝是但一個方向發展

1. 專制手段強化標準中文,外語/方言萎縮,創造力下降,完成「語言閹割」,或

2. 放任環境下,社會逐漸脫離標準中文/漢字,創造力升,但不再涵接中文世界

歷史上出現過嘅半華文地帶,其中中國大片「方言」區(實情係外語)走向1,被「語言閹割」。

台灣來回搖擺,但向2機會大啲。

香港民間走向2,政府走向1。

日本走向2。

越南、韓國以反向專制手段,極速走向2。

日本喺上世紀初,仍然有較強嘅漢字傳統,為中文世界輸入唔少新字詞。好似經驗、注意、經濟、癌、人民、共和國咁。

依家日本嘅新詞,大部分已經脫離漢字,不能涵接中文世界。但一啲用漢字造嘅新詞,仍然有傳入中文世界,例如宅男、干物女、萌。

絕育語不得不依賴半華文地帶嘅創造力,又不得不推「語言閹割」嚟維持絕育語嘅通行同統一。呢個就係中文世界不斷對外擴張嘅最大原因。

講咗好多宏觀嘢,下個post會用呢啲概念嚟睇粵語。
有d難明
有冇 簡化版
留名
重點

1. 普通話係閹割咗嘅語言,造詞能力近乎消失
2. 普通話好難由拼音文字輸入新詞,必須由使用漢字嘅地方輸入。
3. 雖然普通話依賴呢啲地方供應新詞,但為咗維持自身通行,不得不消滅呢啲地方嘅語言。

呢個就係漢語帝國主義
中華世界呢個充滿住咁多法家極權主義政體除咗係歷史上有佢不斷擴張既使命,原來係語言上既發展都如出一轍 學到嘢
有冇English term as reference ? 專制語,放任語等等?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞