【粵語入文分析】中文世界嘅先天殘障

6 回覆
8 Like 2 Dislike
前post: https://lihkg.com/thread/1907456/page/1

接住上post,我會講多啲專制同放任政策點影響我哋嘅語言。

互聯網就係個相對放任嘅環境

1. (通常)官僚唔會管制網上語言,唔似學校咁會有評分準則去引導你符合某種標準。
2. 網上匿名令社會階級消失,回歸到近似原始部落狀態。
3. 流通量大,覆蓋面廣,令語言快速演化

因為咁,互聯網成為語言演化嘅競技場。由此出嚟嘅產物,會漸漸上升去規範語言之中。

我上post提到,中文教育係專制過英文教育一啲,呢點就可以喺「通俗上升到規範」嘅過程中睇得出。英文字典每年都會收納一啲新字,好似brexit呀long time no see呀咁。呢個就係英語世界創造新字,再加以規範嘅機制。而呢個機制,中文世界係弱好多,原因就在於方塊字嘅封閉性質。

例如Hea,如果係英文世界,一個咁廣泛流傳嘅字,相信一早入咗牛津字典。然後可能演化出healy,heaer,heable,heation,heationize,heationization。 語言嘅生生不息就係咁嚟。但喺中文世界,連個字點寫都冇共識。

好,講返正題。公共中文教育係文字嘅計劃經濟,而互聯網就係自由市場。互聯網嘅放任性質,令佢可以成為粵語入文嘅試煉場,任由各種古字、正字、拼音文、火星文喺呢度自由競爭,再從中提煉出規範粵文。

呢種透過自由競爭達成文字改革,並唔係我發明。日本喺一百年前已經行緊呢條路。而上世紀發明嘅中文教育,點樣毒害幾代人? 我下個post會再講。

啲chingish加埋啲聲調=越南文
造得最多新字嘅係日本人,但上世紀中後放棄咗,用晒假名。
注音好似唔係好啱音
ㆬ ㄙㄞˊ ㄏㄚㆶ· ㄏㄟ
咁好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞