【粵語入文分析】淺談寫粵文嘅幾種方式

6 回覆
13 Like 0 Dislike
前post: https://lihkg.com/thread/1902834/page/1

先前講到漢字已經滿足唔到粵語嘅龐大訊息量。呢片有音無字嘅空間,我叫佢做「待字領域」。

填補待字領域,有幾種方法。

粵製漢字
之前提到有啲字係造嚟專畀粵語用,例如「𨋢」。理論上可以繼續造新字,直至填滿待字領域為止。

借同音字
搵同音字配落去,唔理個字本身意思。例如巴閉、腌尖、論盡。

「正」字
打括號,因為只係自稱正字,其實好多係格硬嚟,不知所謂。例如kik lik ka la, 佢哋話正字係虢礫緙嘞。點考究出嚟我唔知,我只知畀佢哋咁搞,粵語入文過多三百年都唔會成事。

拉丁化
唔使多講,好多人每日message都打緊。

注音
好多人知台灣有注音字母,但原來粵語都可以注音,而且係民國政府上世紀初專為粵語制訂。

咁到底邊種先啱用呢?我認為答案就喺我哋每日上網message當中搵到。呢個關乎語言政策嘅「專制/放任」程度。下個post會講多啲。

留名學野 巴打加油
留名
巴打加油
留名學野
先前講到漢字已經滿足󰀋到粵語󱝚龐大訊息量。󰳘片有音無字󱝚空間,我叫佢做「待字領域」。

填補待字領域,有幾種方法。

粵製漢字
之前提到有󰦠字係造󰺣專畀粵語用,例如「𨋢」。理論上可以繼續造新字,直至填滿待字領域為止。

借同音字
搵同音字配落去,󰀋理個字本身意思。例如巴閉、腌尖、論盡。

「正」字
打括號,因為只係自稱正字,其實好多係格硬󰺣,不知所謂。例如,佢󰥥話正字係虢礫緙󰹒。點考究出󰺣我󰀋知,我只知畀佢󰥥󱜪搞,粵語入文過多三百年都󰀋會成事。

拉丁化
󰀋使多講,好多人每日都打緊。

注音
好多人知台灣有注音字母,但原來粵語都可以注音,而且係民國政府上世紀初專為粵語制訂。

󱜪到底邊種先󱰨用󰳘?我認為答案就󱪙我󰥥每日上網當中搵到。󰴠個關乎語言政策󱝚「專制/放任」程度。下個會講多󰦠。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞