[Board Game][戰棋] Warhammer Underworlds 戰鎚冥土世界

85 回覆
5 Like 2 Dislike
買卡game送模型,其實好抵玩
買買買!
輕輕一推
skaven: YES YES YES
想入抗。。
想問第一,二季,加擴充包邊度仲有得買
想儲戰團
香港比較難搵齊
我諗都要上ebay之類買

淘仔都有但只有官方殘體版(接受到其實可以混用)
好耐之前,喺東方188有間warhammer鋪
附近睇人玩9個字
4條友,有個好似李力持咁嘅樣嘅
佢地4個setup ,講嘢用咗43分鐘。。。
之後2分鐘係搖骰總共2次

之後我好失望咁離開。。。
大game係幾花時間
睇返自己expectation
Take turn行軍(行棋)打仗佈局,每次都打兩個鐘以上

Underworld就爽快啲,半個鐘至9個字就完一場
都冇理由笑哈哈setup9個字吧。。。
問staff叫我睇字典咁厚嘅rulebooks...

我自己研究 gurps bunny and burrows 好過
咁唔知嚕,始終唔知你幾耐之前 都改過版
我自己age of Sigmar 40k都有玩
又未試過setup要咁耐

而家官舖啲staff 都幾nice
Rulebook我都未認真睇過,邊玩邊教
有時間興趣咪比多次機會了解下囉
想問依家香港玩家仲多唔多人玩冥土世界
定係aos 同40k多?
Aos 40k一定多啲

冥土係香港比較小眾 但都有兩group人 (新界西 九龍兩邊)
約戰每次都有4,5個人出
最近都多新手入坑
因為aos 同40k 一場玩太耐
由前期佈局到正式玩都用好多時間,
老了無咁耐集中力
係架
我自己幾邊都有儲成軍

但玩都係玩underworlds多
我ebay左underworlds 都幾齊,等送黎,想油棋
正呀, underworld d棋好高質
pose靚, 有base (唔洗自己造景)
油完了解左想約人打棋都可以搵我地
你自己有無儲齊曬戰幫
我S3先開始玩,S1S2揀左幾隊
S3就 All-in

始終佢黎緊S4就會phase out S2
岩岩出果陣有fd推坑,但冇一齊入
phase out 係咪無得再用s1
圍內自己玩有無得用返s1?
用得
佢有個冠軍賽制只用最新兩季者
入返!
如果想2個人以上玩
個場地可唔可以mix住用
例如兩塊s3嘅地加兩塊s2嘅地咁樣?
啲地唔同賽季有無分別?
Board 同universal卡都有分賽制同phase out
而家剩係得兩塊s1既expansion board phase out左
(但S1 core board仲係冠軍賽制內)

賽制內既board都可以任用
Rules 只係限制唔可以大家都用同一面board

唔知解唔解答到你問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞