[Board Game][戰棋] Warhammer Underworlds 戰鎚冥土世界

85 回覆
5 Like 2 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=zUNWbJE8JzY&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2X7lhJFKiBszhYtB3WiTL2CePQsX0o4qmtwk06tfNxgVdMV3B9PhwPdcM

最近超粒方出左段youtube, 順手推個坑

好玩之處
(1) 適合喜歡玩實體對戰board game/TCG/競技性強
(2) 唔洗抽卡, 買expansion就固定齊卡 唔洗每個月要幾千幾千課金去爆箱追META
(3) 唔係剩靠牌運/骰運, 戰略走位同樣重要
(4) 多個勝利條件, 可以自己做自己野攞分又得, 殺人又得
(5) 一場只需3回合(每回合各有4次Activation) 正常30分鐘內就玩完一場
(6) 棋模型靚

有人睇完有興趣隨便問

https://warhammerunderworlds.com/
https://www.youtube.com/watch?v=bH6JFd_s17Y
延伸資料: 戰鎚冥土世界:野獸荒墳遊戲教學
有無得yes yes yes?
玩唔起
無咁多時間
又唔想上色咁煩
唔同傳統warhammer
呢隻好多人都唔上色照玩
靚d玩得開心d又擺得既
我見人地真係好花心機油
好正好靚

唔玩拎來擺都好
https://warhammerunderworlds-online.com/

其實最近都出左online版, 不過暫時就得第一季4個戰隊
唔知幾時先追齊到3季咁多隻啦
啊滴頭先開左S2,我都有興趣玩戰棋
呢隻算係淺坑入門,因為就算你追齊咁3季所有隊同卡都有個限額

油棋其實冇想像中咁難
新手入門簡單油到tabletop standard已經好靚

之後你愈睇愈想開其他深抗就另計
(本人都有玩開age of Sigmar )

好強一野後追曬咁多隊
呢個係underworld 可以同AOS玩?

就係平時見AOS我冇朋友打,見滴佢玩UW好似易齊同易玩
貨金呢家野
可以溝返落AOS玩
但大部份人唔會咁做, 因為性價比太低, 除非有愛/唔夠兵加落去用住先

underworld就門檻低, 玩得又快
AOS閒閒地都玩2粒鐘
其實都唔怕冇朋友玩既, 我都係直接上戰棋舖搵人問睇學
起到隊兵就搵人玩, 香港warhammer玩家都友善(好樂意拉你落坑)
D棋好靚 心思思想入坑同FD玩
但有冇話一開始買邊一PACK比較好個D?
另外佢應該算係LCG個d唔使重覆買 一pack就齊卡咁?
另外想問下入手門檻/市價大約幾錢度?
以下係官方店正價, 有D地方會做特價減價另計
Beast Grave (第三季) Core box =$600
即係超粒方條片玩緊果盒, 有兩隊 (獸精靈, 野獸人),連埋兩塊board

然後一季會有8隊expansion (隊+擴充卡)
而家出左4隊, 每盒正價$280

食屍鬼
哥布林狼騎隊
食人族獵人
瘟疫隊

大部份人意見都係買第3季core + 食屍鬼 + 狼騎都已經好夠玩
冇錯, 一pack就齊, 唔洗重覆買
每張卡只可落1張

一開波買beast grave core先啦

WHU d棋係簡易拼裝, 剪完啪啪啪就玩得
唔識油就咁噴個底灰都好夠靚

另外一呢個遊戲有趣既地方
就係揀板擺板都係策略之一
地形唔同(有block hex (唔入得), lethal hex(扣血))
想拉打就砌遠D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞