【主線任務】爭取雙普選,廢除功能組別。

341 回覆
50 Like 83 Dislike
一句講曬,主線任務係爭取雙普選!廢除功能組別!

沈旭暉係共諜,係共諜,係共諜,佢全家都係共諜!
睇佢背景:https://evchk.wikia.org/zh/wiki/%E6%B2%88%E6%97%AD%E6%9A%89
全家都係紅到極致,係中共爪牙,間諜,文宣嘅核心!

你覺得佢出於污泥而不染,我就再列幾點比大家睇:
1. 2009年10月1日,獲邀出席香港特區政府訪京國慶觀禮團,沈為212名代表中最年輕成員。
https://www.info.gov.hk/gia/general/200909/29/P200909290247.htm
2. 沈旭暉「眼界跨越邊界(大灣區),你會豁然開朗」
http://www.takungpao.com.hk/news/232109/2019/0420/278211.html
3. 沈旭暉嘅婚禮嘉賓有:特首梁振英、政務司司長林鄭月娥、財政司司長曾俊華、前律政司司長黃仁龍、電盈主席李澤楷、港視主席王維基,還有學民思潮黃之鋒、長毛梁國雄。

睇完咁多嘢,你覺得佢係咩人?
佢宜家同你講,抗爭最好嘅方法就係去進攻功能組別,你真係覺得佢指緊條明路比你?
我唔明民記點解會邀請佢講嘢,我唔明。你有種就話我分化,你有種就話我熱狗,我心日月可鑒!

我必須承認,佢嗰方法聽落好具體好work。我已經出過好多post講,冇可能啊!
你跟支共港共套方式做嘢,你必死無疑!

泛民主派在立法會選舉遑論以過半數,冇可能去到三分之二。到時政府就可以話民意逆轉,我哋自己唔爭氣,外國點幫你啊?

立法會共有70席,35席地區直選,35席功能組別(30席各行各業投票,5席與區議會一、二)功能組別30席(不計算區議會)攞到半數15席近乎不可能 。
(泛)民主派在傳統功能組別 30 席中,除了法律、教育、社福、醫學、護理、會計、資訊科技7 席有優勢外,「飲食界」最有機會搶攻,「批發及零售界」、「建測規園」和「工程界」亦有機會,但「體演文出」機會較低。

所以民主派 2020 在立法會功能組別選舉的極限是 7(現有)+ 5(新搶攻傳統功能組別)= 12席。樂觀計算,只能取得7(現有)+3(不計算體演文出及工程界)=10席。
https://www.thestandnews.com/politics/有關2020立法會功能組別選舉

區議會(一)會有1席
區議會(二)或有機會取4席,3席應該沒有問題。
總結民主派在2020年的立法會選舉中,功能組別極限應為12+1+4=17席,樂觀而言可以取得10+1+3=13席
地區直選35席應用2019年區選資料,以比例代表制計算。
民主派取得57%選票,親共派41%,共98%,暫且用這些數據以比例代表制計算。https://dce2019.thestandnews.com

推斷在35席地區直選中,民主派能取得20席,親共派能取得15席。以上數據已經未有計算親共派配票機器全力運作帶來嘅影響以及比例代表制對某區域議員的不利情況。再次總結,一切順利嘅情況下民主派理論上能在立法會取得約13+20 =32席,極限為17+20=37席。前者仍未過半數35席,後者遠遠不及三分之二的45席。後者雖過半,但可達成既機率接近零,係零啊!
加上功能組別造假易如反掌,即使真係共產黨痴咗線完全計錯數比你過到半,亦遠遠不及三分之二的45席。

如此情況下,未來四年立法會極大幾率未能通過有利香港的法案。或許能暗度陳倉通過部分法案,不過基本上對實現五大訴求,香港政制發展爭取民主完全冇幫助。

既然情況對香港人如此不利,點解唔打破僵局,爭取立法會普選?

《香港人權與民主法案》主要內容,第四點:
方案提及香港的政改進程,希望確保香港選民可以有權利透過普選選出行政長官和所有立法會議員。草案內容明確指出,會支持香港建立一個「真正民主選項」,即是香港選民可以「自由和公平地提名及投票」,並在2020年能夠公開直接選出全體立法會議員]
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/world-49835074

《香港人權與民主法案》已經講明香港2020要普選立法會,否則就會懲罰香港政府。換句話說,美國係有義務有需要幫實現香港人普選立法會,只要我哋請求美國履行《香港人權與民主法案》内容就可以,何樂而不爲?
若然可以普選立法會絕對有機會整個議會大洗牌,計算直選六四比最少有40席。如果美國有幫手,種票,掌心雷等情況應該會受到限制,一捉到港共同埋親共派就仆街,咁情況就如區議會選舉一般,香港人重奪立法會,對於未來普選特首、撤回暴動、特赦義士以及解散警隊(五大訴求)都係百利而無一害。

有用《人權法》施壓,到時只會出現三種情況
1. 港共讓步,立法會普選
香港進入中美共治新局面,在美國嘅幫助下香港人會選出代表佢哋嘅立法會議員,根據區議會數據起碼有6成議席,加上區議員,實現五大訴求不再是夢想。
都可以完全停擺成個政府,到時中共得兩個選擇。
一、接受香港已經無法控制,直接宣佈廢除一國兩制,香港直接收皮攬炒成功。
二、接受香港已經無法控制,唯有與美國共治香港。

2. 港共不願讓步,《人權法》有發揮空間,戰術啟動
到時選舉結果唔理想(民主派未控制議會),甚或極低投票率。香港人完全可以不接受選舉結果。因爲投票完全冇辦法代表到民意,香港人係冇辦法下含淚投票,所以推翻選舉結果便水到渠成地變成下一個抗爭議題,甚至是國際議題。完全香港係冇自由,冇民主,制度已經腐爛,美國以及國際會有大把彈藥。而選舉過程中戴耀庭(雷動計劃)及胡志偉(民主黨)等有心人亦可獲得配票經驗,準備未來的普選。

3. 若選舉結果對香港極度有利,民主派佔四十五席以上(根本冇可能),到時就可以在立法會内提出下屆普選立法會的動議。
同樣能達至普選立法會的結果,亦完成咗《香港人權與民主法案》嘅其中一個目標。而且民主派立法會議員在任期内又能發揮應有作用,爭取五大訴求。
(香港人仲可以觀察泛民政棍有冇行差踏錯)
係每一個選項都對我哋有利,每一個!

假如香港人沒有要求普選立法會,只打算一鼓作氣進攻功能組別同埋立法會。到時民主派未能取得過半數議席或未能撼動現時議會制度,港共政府便能大條道理表示:

香港市民用自己的一票表達咗對止暴制亂的渴望,特區政府必定嚴正執法……
今次選舉充分證明香港市民有選舉權,有自由……
香港市民一切權利未有被侵犯,懇請國際社會不要對香港内政有過多介入……
到時義士全部變condom,香港人亦可以收皮,國際社會都幫唔到你因爲你自己都唔生性,《人權法》擺住都唔用,係我哋嘅問題!!!

《人權法》可以點幫我哋?
其實嗰問題唔洗我哋諗,係美國諗。而我估計Solomon講嘅「Air Force」,應該係用《人權法》制裁所有當選,甚至參選功能組別嘅人士。基本上參選得功能組別都係富貴人家,去唔到美國用唔到美國銀行對佢哋而言真係世界末日。
Plan A同埋Plan B我推斷係先接受立法會選舉失敗,在美國的壓力下普選多次。再或者,立法會選舉押後再選。
另一方面,《人權法》亦可撼動《香港關係法》,到時港共政權會驚過你。

最後我只問一個問題,你諗清楚再答我。
死去嘅義士午夜回魂番嚟鼓勵你,你夠唔夠膽同佢哋講你進攻緊功能組別?
答我,敢唔敢!!!

沈旭暉我屌你老母,講完。
自推十連
聽日會繼續出post
泛民打手就到啦
樓豬快啲走
呢到交比我
唔同意mk輝係鬼
至於進攻功能組別 我會話當中帶有少少天真
Sorry巴打
佢係呢個時間點講進攻功能組別,我實在冇辦法唔懷疑去
第一個問題
佢幾時講過話要攞三分之二議席?
佢冇講攞三分二
但你唔攞三分二對於改變香港現況冇幫助
遑論五大訴求
佢係民記講緊大概係屌緊泛民冇用 兩頭唔到岸 杯葛又唔係杯葛晒 玩佢又玩唔起
下一部分就帶左去已知廢除短期內未必做到
就先參與左 攞得一席得一席 最好兩邊過半 連帶係小圈子選舉選黃特首
但係Mk輝未verify 到
1.政府唔會選前選後dq民主派陣營
2.功能組別確實有機會過半
3.中央會任命黃特首
以上三項其中一項唔成立都會令佢劇本玩完 到最後又一次用失敗黎向世界展示政權有幾仆街
我唔會話mk輝係蠢 佢係學者 佢呢個位一定睇得清晰 問題係正正因為佢係呢方面學者 佢斷唔可能叫你全然依靠體制外抗爭
攞倒一半議席再攞601個選委就得
唔駛3分之2
攞唔倒601都可以有一定影響力
人權法係尚方寶劍咩
你算漏左美國按兵不動既可能
至於立法會議席,多好過少,過半係短期內一定要試
養手足,拉布擋勾結,唔俾黑警加人工
功能太多,唔好下下諗一步登天或者你死我亡,我地無呢個條件
佢個劇本事實上係有問題 你話選舉係要攞資源都講得通
當初要上街就係因為制度抗爭冇用 點會最後用番一個冇變過嘅機制黎食糊 最簡單一句 中共唔任命咁點? 咁最大效果都係再再再一次向世界展示香港人幾慘咋喎
攞到幾多我上面有分析
601個選委香港人控制到幾多存疑
假設全部計劃都唔成功,香港仲有幾多機會?仲有幾多國外支持無法估計。
終極目標係發達
所以唔返工了
阻住發達
難聽講句 靠班老泛民不如等美軍出征好過
根據佢嘅背景
我覺得佢係有意帶民主偏移
佢肯定知呢套嘢唔work
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞