入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (2)

976 回覆
235 Like 4 Dislike
external data去Sheet A, 將sheet A變成Table, 再將呢個table變成pivot table
但個結果有可能多過一個嫁喎
pish

A行係每個月唔計星期六日既日子(太長隱藏左中間個D)
我想係B行 如果係每個月最後一日就顯示1
THX
=--(EOMONTH(A1,0)=A1)
上面問利息個巴打唔好意思
仲未得閒開file住
有時個月份最後星期五唔係31
如果係28號or29號顯示唔到1
=--((EOMONTH(A1,0)-MAX(WEEKDAY(EOMONTH(A1,0),2)-5,0))=A1)
得左 thanks
留名學野,如果唔淨係提供formula,解釋埋就最好
不過自己google都得
想我解邊條歡迎講
# 160解下得唔得
"--"係咩意思?
留名學嘢
excel好撚難⋯⋯
好佩服呢啲好長既formula 到底點諗出黎
代答,將True/False 變返做1/0。
你用if 都得。
長知識
有份 excel 表

第一張 sheet 係張設計好嘅表格,想實體編出來俾人簽

但同時有其他資料放係第二張 sheet 到想fill 入去 print 埋出黎,暫時當有 1 -10共10條友,有哂10條友身高埋身高體重等等嘅資料

想將sheet 2 d 資料 fill 落 sheet 1 度,總共想出Print 10張紙出黎

1. 有冇方法可以一次過跟據 sheet2 埋 data fill 返 sheet1 跟住又可以直接一次過 Print 哂十條友出來
2. 係咪要用 VBA 先搞到?
3. 我google 見就剩係見到 fill pdf. 但我想fill excel
有冇咩 keyword search 先啱?

當你sheet2 係一個人一row
1. sheet1 用index refer sheet 2
sheet1 搵一格cell控制index 第幾row, 例如1
2. 係要用vba, print 一次, 將index 加1, 再print, loop
Copy sheet1 去word 到 再用mail merge。
其實仲可以唔用vba。
Set 到sheet 1剛好一個page .
Data 跟住行數計返 第幾個record
再sheet 1 print area 一拉到底就得。

不過一錯就。。。。

呢d 用mail merge 好d
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞