入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (2)

976 回覆
235 Like 4 Dislike
ching 財務報表點整
我可以幫你入formula
但你要砌左個框先
係 真係財務公司個d財務報表
咁都有個框架。。
我有份excel表係度既 不過好多野睇唔明
咁你要send 過黎先有得討論
我tg你?
ok
其實我想寫條公式方便做野
我係想咁既

係 (工作表一)入面
A行 B行 C行
item 1 B1 Y
item 2 B2
item 3 B3
item 4 B4 Y
item 5 B5
item 6 B6
item 7 B7 Y

(工作表二)入面隔行
A行(即工作表一入面要搵既item行)
item 1 =IF(工作表一’’C1”=Y,TRUE,False)
(空一行)
item 2 =IF(工作表一’’C2”=Y,TRUE,False)
(空一行)
item 3 =IF(工作表一’’C3”=Y,TRUE,False)
(空一行)
item 4 =IF(工作表一’’C4”=Y,TRUE,False)

但我拉親就變成咁

A行(即工作表一入面要搵既item行)
item 1 =IF(工作表一’’C1”=Y,TRUE,False)
(空一行)
item 2 =IF(工作表一’’C3”=Y,TRUE,False)
(空一行)
item 3 =IF(工作表一’’C5”=Y,TRUE,False)
(空一行)
item 4 =IF(工作表一’’C7”=Y,TRUE,False)

唔該哂巴打
你果條式係自己打?run 到架咩

indirect("'工作表一'!C"&roundup(row()/2,0))

如果你一開始唔係第一行可能要郁一郁個row()

btw, 你最後真係if true false 咁?
其實就咁="Y" 已經會出true false
唔用vba?!
當然唔用
最憎 vba
即係咁樣 巴打

係 (工作表一)入面
A行 B行 C行
item 1 B1 Y
item 2 B2
item 3 B3
item 4 B4 Y
item 5 B5
item 6 B6
item 7 B7 Y

想係(工作表二)

A行
1 如果工作表一既C1行有Y,咁就顯示’ok’
2 空行
3 如果工作表一既C2行有Y,咁就顯示’ok’
4 空行
5 如果工作表一既C3行有Y,咁就顯示’ok’
if(indirect("'工作表一'!C"&roundup(row()/2,0))="Y","OK")
if(indirect("'工作表一'!C"&roundup(row()/2,0))="Y","OK")
想學
想學咩

靠你啦[url][/url]
第一次見人真係跟指示去問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞