港產鬼片復興百越鬼神文化?粵語點造就香港電影

30 回覆
39 Like 3 Dislike
廣東話真係好勁
喜歡上一個人 就咁都有4個意思
留名學野加推po
關廣東話乜事
小狗懶刷鞋
咪係,廣東話真係好啱比政府用黎語言偽術
下post會講粵語入文
https://lihkg.com/thread/1897170/page/1
支持粵民族主義
就係話廣東話冇普通話咁含糊曖昧囉
撳錯手掌仔

推返兩下
好認同
就好似台灣 返校 呢類型既片咁,無分國籍,一睇都會感受到入面好濃厚既台灣本土特色
我地要做既,就係維護返香港既本土特色,武打 古惑仔 殭屍降頭 之類,所有人一睇就感受到好濃厚既香港氣息~要重拾返我地自己既文化特色!
清你要講清楚
你意思係廣東話唔會有咁含糊嘅句子
唔明語法歧義有乜咁勁
冇錯,自然環境係會影響宗教觀。

另外呢片地方遠離華夏,少啲受古典文化影響,保留多啲原始信仰。類似北歐保存咗多啲嘅巫術精靈信仰。
鬼神文化太偏向迷信而唔係傳說
我諗同天氣冇乜關係。萬物有靈信仰喺原始社會非常普遍,但受古典文化洗刷後,就漸漸失落。少啲、遲啲受古典文化影響嘅地方,會保留多啲嘅原始信仰。

歐洲嚟講,古典文化,包括基督教信仰,中心係希臘羅馬,離開呢個中心越遠,原始信仰就保留得越多。所以北歐或者celts呢啲邊緣族群,依然有多啲嘅巫術精靈傳統。英國喺norman conquest之前,一直係scanadavian文化圈之中,所以佢底嗰浸都有呢家嘢。

東亞嚟講,古典文化中心就係所謂嘅中原。遠離中原嘅兩廣、雲南、貴州就保留到多啲原始信仰。

日本隔咗個海,亦少啲受儒家禮教影響,保留咗山精鬼怪傳統。將呢啲傳統提煉,就創作出龍貓、千與千尋呢啲流行文化。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞