0005 苦主哭喪區

487 回覆
24 Like 3 Dislike
但講殘5號又未算,彈力同質地5號又麻麻,點解咁想買5號?

來買銀行講真11都好好多,又加派息 價都低。
上個星期都有人話$40鉄底
大家不問價 賣晒去啦
重貨嘅各位,與其諗溝貨,點解你地唔考慮下short call對沖下呢?
相信重貨得匯豐嘅都係多餘錢,你地資金一定唔止咁多
邊度跌倒就邊到起身,你哋唔係甘心俾隻廢股玩賤呀?
都係無
買得股票都係閒錢,等錢洗嘅就唔會買
願賭服輸
認真定講笑
我都係咁話
唔會拎開飯錢買
長揸我唔覺得會死
而且呢個價都唔算高
38入左3手
保守d 35再溝2手
33再溝3手 30 就10手不解釋
都係果句 唔會死
唔代表值得投資
正股驚閪
經濟下行時係睇防守力。 打個比喻就係升市時贏幾多無意思, 跌市輸幾少先係贏
防守力高低係你自己個人假設,
同市場睇法唔一致。
(如果你假設啱的話,個去十年股價應該有所反應)
同其他有盈利增長的公司比較,
只會落後大市⋯⋯
我真係估估下, 我係苦主,搵d 理由比自己坐艇坐得開心d
賭仔心態
認真真係唸住收下息, 睇佢對上十年幾次大跌市都有派息, 今次真係交學費了。 不過繼續坐艇, 因為對供供有信心
http://www.centamortgage.com/icms/template-tc.aspx?series=148
睇下你信唔信中原數據
2019年中hsbc 開始聽講難批按揭, 同時中銀市佔高咗, 無切然關係, 但舊年先開始供的人防守力應該唔高
所以呢一年高市佔未必係好事
重貨和富有的表述係每人不同的看法,你提及的short call 不是老一輩鍾情匯豐的股東懂得加大力度投资,至於甘不甘心是對自己行為負責,只要做好自己範圍能力的事,其他由上天安排,股票對我來說是記錄自己的投資眼光的年報及記錄
就係今次停派息先至要諗方法逆境自強,起碼好過坐以待斃先,
我知好多人都係貪佢高息先買,唔通貪佢反彈力強咩?
依家佢停派息一年剎好多人措手不及,就咁坐艇時間值都蝕埋,
講真睇死隻垃圾無論咩情況都唔方會升得幾多,short call絕對值博率高,
而且你地仲要重貨簡直進可攻退可守
咁進取的人一開始就唔會投資猫仔LA
我都明好多老一輩對於呢類衍生工具都唔太信任,一嚟唔熟,二嚟認為高風險,
所以真係睇你點睇,對你嚟講期權可能係高風險賭博工具,但對我嚟講只要使用得宜佢係對沖風險幫你減少損失收復失地嘅工具。
而實際上呢個時候short call匯控的確值博率高,所有環境因素都睇到佢唔方彈得去邊,再加上你哋重貨喺手,其實風險真係好低,至少賺返啲期權金補返啲息先
老實講我好多朋友都買匯控,因為貪佢高息
所以唔好睇小佢嘅吸引力,佢哋嘅股東真係多元化到你唔信
但由佢停派息嘅一刻開始,我相信將會改變
留低嘅只有一班只得死守溝貨任佢魚肉嘅散戶
43蚊1手
我當然明投資組合,同個財經仔玩下
現金比例都係投資組合一部份,聽條友仔講拎多少錢黎SHORT PUT對衝下其實都OK
對冲的話,點解係short put 唔係short call?
既然時間值都蝕埋,點解唔換馬?
而係走去short call?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞