0005 苦主哭喪區

487 回覆
24 Like 3 Dislike
青姐話大行出ELN 26蚊接貨喎
唔派息之前已經係咁
當連登仔個個笑鳩人買5號仔既時候代表已見底,我相信5號仔38蚊依個股價來緊一定跑贏其他藍籌股,過多年派返息個個都會9沖買返
過去咁多年5號跑得贏幾多隻藍籌股?
我不理會任何人的對自己投資的看法,因每個決定由自己去承擔得失,連登高人多的是,通常係非常低調,間中也見有深度的高手出現吓,只有迷失方向才發吓牢騷,我已經少看報紙和電視,按手機記錄,連登也成我生活一部分
過去唔代表將來....
唔通過去跑輸,但滙豐下星期突然跌到20蚊你唔買?事實係仲有好多上年紀既人仲係守住,佢地捱到08年30幾蚊都會守住今日30幾蚊
笑死
我上面comment計曬合理價值$30左右
D人仲好自豪繼續溝貨又話人棄我取
買股票自己做功課睇年報都懶
如果唔係佢佔恆指8%以上, 一早比人沽到落比合理價更底
老師實講求其一隻內銀份業績都靚過5仔
你搵果D人同連登仔比
人地果D買完唔L望繼續番工
報價APP都無裝, ticker都唔入
連登仔呢D話長渣買完但日日望著股價
跌就上來開叫春po, 升少少心郁郁又想放
就算跌到$20會買,唔代表上返$30幾蚊唔會放,
到時好似你咁,咪繼續坐住,有咩分別?
合理價值....
口罩合理價格都係50蚊盒
俾個理由我 點解要買5號仔
睇咗成個post 都係唔明
如果大量eln係$26, 點都隊穿呢個位,
出貨俾散戶
正解
熊市, 個價一定會比合理價更底
大家唔願意比高D P/E P/B
人地有貨,緊係想其他人買返上去,等佢可以出貨啦
因為D人太多蟹, 唔肯認輸
係我就果斷賣咗佢啦
如果遲啲真係大跌
你哋一定灰撚到爆炸
唔會㗎,啲人70幾蚊有貨,hold到今時今日
買個仔都唔買老母啦
其實我自己得一手
不過5號可以keep到咁高pe自然有佢原因
因為實在太多人鐘情5號仔
上面所指既合理價,係管理層話唔派息之前係44蚊左右,依個就係佢當時既合理價,依家跌落38就係信心危機,但當經濟好返一切重回正軌,派返息,d人對5號既信心又會返來,個價又會推返上去
所以賭既係,究竟依家手持既人個信心可唔可以重建到,我個人覺得無問題
本多終勝
個問題係 佢年年嘅派息比率都高到爆炸
究竟佢褲袋有嘅現金 仲支唔支持到派咁高息俾你呢
上面講嘅合理價 我相信係用DCF計出黎嘅
而當中嘅假設 係股息增長率為零
但係 你確定佢打後仲排到咁高息?
無人知,你叫佢地轉買其他銀行股都唔可以確定年年keep到派今年既息
咁又未必 我手上冇5仔 但30冇野好輸啦 一手先萬2 依家38 要佢跌到20即係你要佢跌多成50% 基本上冇咩可能 30離底不遠 坐返5年當你磨返上50-60 都賺20-30蚊
我手上冇匯豐 等緊位入
真係唔好咁睇 你會輸得好慘
股票市場係冇嘢冇可能
人棄我取!

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞