辯論比賽 貓係咪真係唔買得?

100 回覆
1 Like 31 Dislike
觀點與角度
貓是馴化的動物, 很難在野外生存
我們的屋有900平方英尺的後院
但是我的貓(超過10只)從不想出去
他們都是從外面來的流浪貓.
同意
落街執最好的
當我在2018年,2017年和2013年回到香港時
看見到有人在一些小巷裡餵流浪貓
可以找找它們是否還在( 不知催淚彈劫後還在)
嘗試餵食一段時間,然後選擇馴的一隻.
自己執個隻現在好嗎?
你救了隻貓一條命.
佩服, 佩服
品種 ?
我們的貓全是小雜種
純種貓有許多遺傳病.
我有兩個朋友分別收養了一對兄妹的純種貓,
但是他們都有遺傳病. 花了很多錢治病,
最後兄兩歲和妹四歲死.
人中垃圾
Maine Coon ?
繁殖場啲貓許多遺傳病
咁無理由我貪布偶緬因夠可愛,你就比隻家貓我養㗎
我們以前養過一隻緬因浣熊流浪貓
他只有6歲就去世了。
貓谷勁多人養名種貓
跟住叫人領養
唔好再信 有人話識XXX貓賊人好好
天下烏鴉一樣黑
一定係買 唔好比佢地道德綁架
貓義工係仆街
問長問短 問完揾藉口耍走你
然後有啲問完一大輪原來仲要俾所謂手續費
寵物店合眼緣見到就買
如果你想養有品種既靚貓貓, 基本上除左買, 就係等朋友有得生個陣睇下有冇得"領養"佢地D BB
如果唔係, 都係支持你去真領養
好多時候出面可以領養既都係捉返黎既野貓, 絕育後 或者 大肚捉返黎生完之後將媽媽同BB開放領養
靚唔靚, 痴唔痴人真係好睇彩數, 亦都直接考驗緊你想養貓既目的
我自己都有去個D乜乜愛貓會/貓義工個D地方睇過, 佢地係真係好煩膠同要求多多, 其實好明白佢地出發點係為貓好, 但我都係頂唔住
最後係FB搵到個PAGE, 一個黃到金既後生女, 一樣都係野貓/BB領養
窗網同第一次家訪一樣要做, 但就冇個D乜義工咁"高要求", 咁多阻撓既

好多野貓都以前有人養的......
有冇得入?我都想睇下
上得連登問就緊係叫你買貓
如果買既話有無邊間好?好怕去左D黑店買左病貓

要怪就怪啲貓義工咁撚煩
全部fd都係領養
有係街執, 亦有係愛協
我自己就係舊登領養

我愛唐貓
個人覺得買又好,領養又好,
唔好棄養就得!
講真 你買一隻真心中意既錫到佢燶,對佢好一世,好過領養完又覺得其實都唔太岩心水之後比返義工...
當然最好緊係領養一隻,再錫到佢燶啦

利申:屋企兩隻貓都係領養 當親生女咁錫
講中晒
後悔個日無屌7佢先quit group
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞