辯論比賽 貓係咪真係唔買得?

100 回覆
1 Like 31 Dislike
領養係咪一定要家訪?
如果係,我決定買,唔撚再嘥時間睇領養
點解唔買得 成日叫人領養 係啲仆街棄貓搞到啲貓冇人要先呼籲領養
點解要因為班仆街而剝削我買貓嘅權利我冇責任幫堆人執手尾
領養
但唔好揾貓義工
去啲大型機構 E.g. SPCA
有錢咪買,你買得果隻都係生物,唔買其他人都買架啦屌

做人洗撚理人咁多咩你又唔係保育撚
我一隻領養一隻自己執的
領養果個好好人,家訪一次就已經帶貓上黎比我
之後半年send一張相比佢睇已經ok
要唔要家訪?
貓義態度真心差
遇過2個 仲要一個係自己人
你肯定自己唔棄養咪買,冇所謂,領養唔一定有你想要既品種
但真係同屋企傾傾先,買左返後先話原來唔養得真係盞搞
唔好好似陳茵薇咁棄養就得
即係前人整左隻獲出嚟,要後人食?
有人棄養就一定要之後想養既人接手? 咩道理?
咁冇人買新,個個係街頭鬥執貓?
true
煩到西,見到都驚,其實最阻礙人領養就係佢班仆街
其實係。
咁你唔一定要聽佢Order既,拎左隻貓可以潛水
我想養緬因貓

邊度有得領養通知我

三萬thx
發動技能係唯一方法
想養邊種貓咪買
你見連登仔post自己d貓出嚟全部都係名種貓
係班偽善撚叫人領養
除非你養邊種都冇所謂
冇花園住嗰啲貓應該人道毁滅定點?
買又好領養又好
最撚憎班領養撚講隻隻貓一樣咁得意 要養就唔好揀嚟養 唔係就唔係真心愛貓
屌咁你班人以後咪生仔去保良局領養啦 對隻貓起碼都10年 揀隻唔啱嘅返去篤眼篤鼻咩 更加唔好講會唔會甩毛 普遍性格 有咩易發嘅遺傳病呢啲原因
我們所有的貓都是流浪或流浪所生的小貓。
我們的近鄰人民搬走就拋棄他們了。

在過去的22年中,我們自己收養尋 為他們找新家庭的貓和小貓
有超過50隻. 我們都付錢先給他們絕育和疫苗注射. 每隻平均花費約$ 1,000港元。 母貓絕育更貴.
養貓是終身的承諾
我建議領養一隻需要您幫助的貓, 給流浪貓一個新生的機會
我們現在擁有的最老的三隻流浪貓分別是20歲,19歲和18歲。
他們和我們一起睡
支持領養,但唔反對人買,如果你要啲藍貓/布偶/美短依啲唔買好難領養

只要你肯盡責同唔好買摺耳就得

利申,已領養兩隻貓
總之唔好棄養就得,領定買都問清楚check清楚健康狀況等等先。
啲人唔支持買係因為啲仆街繁殖場
香港旺角賣動物99.9%都係入大陸貓狗/黑心繁殖場
如果所有繁殖都正常 父母健康無比人虐待 無人會反對
但問題係你要搵到有牌對動物好嘅breeder先
曾經有考慮過,但始終覺得咁樣做好麻煩。
睇咗幾間都話一定要領養後不定期家訪,所以我已經決定會去買
完全同意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞