頭條新聞俾狗咬 咬到就頂唔順

726 回覆
2022 Like 12 Dislike
快啲簽

投訴YouTube
http://chng.it/nQWTBG8Mcj
頂撚住呀森哥
Push
push
香港人係劣等民族,沒template係唔會做。

kwleung@rthk.hk
ccibenq@cedb.gov.hk
ccu@rthk.hk

感謝《頭條新聞》兢兢業業反映社會現實

敬啟者:

一、香港言論自由的空間日益收窄,新聞自由首當其衝,新聞工作者亦要在採訪期間承受更大的人身安全及財產安全的風險。在這樣的時候,香港電台,尤其係 《頭條新聞》一眾監製及製作團隊,仍能秉承多年傳統,不畏政治審查,諷刺時弊,為市民發聲實在難能可貴,本人特致信感謝。

二、對於某政府部門對《頭條新聞》的指責,本人在一番審視之後,發現《頭條新聞》 並沒有做出虛假陳述,而指責者亦都無法舉出任何與節目內容相悖的事實,實在是污衊之舉,本人深感不忿。希望閣下明鑒,不要讓少數信口雌黃的污衊之舉得逞,自掘言論自由等核心價值的墳墓。

三、鑒於近日社會上出現「公營電台要甘當政府喉舌,中共走狗」的言論,本人深表遺憾。本人希望再次重申,公營電台運營資金來自公帑,取之於民,故需要為人民發聲,而不是任何統治階級。香港電台一直以來秉承為市民發聲的職責,兢兢業業, 本人再此致上最誠摯的感謝!

此致

廣播處長 梁家榮先生
香港電台總監(電視) 陳俊樂先生
商務及經濟發展局局長 邱騰華先生
done 推佢老母
#手足投稿

/
「亂世下有一個凡人,藏起他身份爭鬥,勇武以下半生拼命,對抗暴政不休」
「用十年換十年,判十年坐十年」

冇錯,肺炎係好得人驚,但係咪一個肺炎就可以令場運動完結?
明白大家會因為怕疫情而唔行出嚟,但係咪咁就代表要完全停止抗爭?
望住身邊嘅人愈嚟愈唔上心,個個掛住撲口罩,以前講嘅係政治同警暴,依家講嘅係兩盒thx

身邊識得嘅人都係淺黃同豬豬多,甚至有啲應該會覺得我上曬腦,好似乜都關場運動事咁,我其實一直都知㗎
但nvm,因為我知仲有好多手足同我一齊行

不過最近發現原本一齊同行嘅手足開始越來越少
好似⋯漸漸又會得翻自己
心情好無奈,覺得好無力⋯

有個手足問我:「其實場運動係咪完㗎啦?我哋⋯係咪冇㗎啦?煲底之約係咪永遠都等唔到㗎啦?」
佢仲要笑笑口咁同我講:「仲等緊煲底嗰刻同佢表白㗎嘛,不過好似冇lu」
我答佢唔到,大家好似都覺得過咗去咁
嗰啲曾經令我哋憤怒嘅都好似已經放低曬

609 612 616 701 721 805 831 929 101 105 118 1111 1118等等等等,一組組看似無用又無規律嘅數字,唔知道大家聽到呢啲數字仲會有咩感覺,記唔記得呢啲日子代表啲乜嘢?

由不撤不散、撤回反送中條例、香港人加油、香港人反抗,到五大訴求,缺一不可、解散警隊,刻不容緩、香港人報仇、黑警死全家⋯

香港人,係善忘嘅
但係咪連反抗同革命都可以忘記?
係咪連犧牲同付出左代價嘅手足都可以忘記?
說好的齊上齊落呢?

我淨係想問下⋯
手足,你仲係到嗎?
721 831 101 1111
push
push
無力一推
612 721 831
Google Microsoft Facebook Apple 全奶共
咁我地用甚麼?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞