我覺得自己之前係入左邪教 (2)

1001 回覆
251 Like 6 Dislike

終於睇哂啲po
多謝樓豬同我地share咁多
雖然樓豬好勇敢又好善良 話希望救到多啲人 寧願自己出事
但都唔想世界上少個好人
祝福樓豬以後一路順風
講左冇
一個正常成年人都唔會講得出啲咁嘅嘢。離家出走無錢仲要住私樓,個個先得個廿歲左右,又要斷晒屋企人聯絡,姐係無埋屋企條水。長期落去唔做雞點租樓住買名牌,真係日日狂做兩份工都難養。
因為邪教一定有目的,通常都係為錢/性/有人幫佢做dirty work。廣收信徒收錢,女信徒就供教主享用,恐怖分子要人自殺襲擊等等。

租樓同買名牌對呢個老師或背後嘅利益集團嚟講,睇唔到有咩好處。除非幾層樓都係佢個袋係佢賣。

無騙子會落力做一件事但無回報,如果唔係推人去做雞,咁正面啲諗的話,佢想打做一個少女古箏偶像團隊 所以個個都要扮到好上等人咁,又要極端聽教聽話 fb 咁多名牌post想學人做kol搏有sponsor咁。

除咗推人做雞/捧古箏界kol. 呢兩個原因,諗唔到呢個團嘅目的。

不過如果佢真係想捧啲人做kol,啲相同post都係好古怪同埋無理由要咁洗腦。

btw 我好有興趣想入去了解下,可惜我唔係少女...

我有,你要唔要
總結得好好 但做古箏界kol點解要同邪教既方法 同埋啲錢銀點解要咁小心管理 如果老師係narcissistic 佢應該會想出名 唔會收埋哂自己 因為佢知自己做啲野都唔見得光。 但我好唔希望係你講既另一個可能性

我真係唔明bell父母點解唔搵返個女 如果我咁有錢個女離家出走一定搵私家偵探去查啦 所以會唔會其實bell先係主腦 老師只係掩飾 又或者bell屋企人都係幕後黑手之一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞