有無2019年fg 搵工搵到好灰 (2)

496 回覆
7 Like 3 Dislike
都岩 仲要睇咩科 咩公司 好似IT非3大 叫17k 都有機
但如果你8大乞食科
叫17k 做普通文職 好似marketing/admin
你覺得正常?
工程5年 二萬幾又真係低咗啲
但其他非專科 degree計 5年exp 係2萬幾咁上下
尤其admin/hr依啲
5年當你上到sao/shro 應該差不多24-28k左右
要過30k 就起碼am level
關咩事 八大乞食科醒目仔/靚女 vs 三大肥西/on9 你覺得邊個搵多d?
如果合約寫頭2個星期都要1星期通知,做唔夠1個月係咪唔理照走,等勞工處追糧就得?
marketing assistant?
19 FG 非三大Civil 畢業 上個月裸辭 揾工半個月 sd CV 無數 4個interview 而家全部未有消息 好後悔裸辭 唉
Same here
已經搵到好絕望
你要用依啲條件比較 實有特別例子
照你咁比較非3大fg 17k都算小 年年都有8大fg搵30k up 好似nursing/ao/老師咁
但普遍尼講如果唔係咩專科仲要非3大
正常搵一般文職咪又係普通fg價13-15k
連連登仔最吹捧嘅aco就未有17k啦
你地出黎做野未 人工高唔高睇好多因素 經濟環境好唔好 個hr鐘唔鐘意你 行業因素 個人際遇 三大因素影響好細 係出黎做野幾年後 d人只會間你對上間公司係咩 三唔三大影響近乎零 你咁講 三大乞食科揾一般文職咪又係普通fg價13-15k
唔通三大揾文職文員又有20k咩
三大畢業多數語文能力比較好
因此容易考到外資/2A3O位
所以普遍高人工
Java 就算了,自學難學。Python仲ok,但我效率好低唉。
20 fg
點解quit前一個月唔搵定?
哂氣啦
咁你咁講就唔係關校名事啦 係關語文能力啦 照你講法三大語文能力差一樣乞食 鯨大語文能力好 一樣考到2a3o 咁咪姐係睇個人囉
2a3o 比較睇經驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞