有無2019年fg 搵工搵到好灰 (2)

496 回覆
7 Like 3 Dislike
工程ws起薪都22k
Ching 而家個市差到你唔信
跟本係睇語文能力
睇清楚我講係多數兩隻字呀
英文差 寫文又唔得
自然選擇有限
工程
唔通TOP UP仔 恆大仔英文勁過HKU?
勁過中文系?
做咩事裸辭
普遍高人工
個普遍係點黎, 你數出黎高人工既工種每年收得幾多個? 每年畢業人數幾多
3大文社科一樣食屎係事實
有無後悔唔畀心機讀下書
加多樣
睇你係咩科咩行業, 專科三大一定有優勢
我好似行緊你條路咁
混混惡惡
咁犀利你又知我條路混混噩噩
遇到西同事 真係頂唔順
西到點樣

係呀 正常人入得3大 dse都有返咁上下啦
唔通dse 5科2 會升到3大咩
當然唔排除有人asso升 咁dse可能會差啲
但每年有幾多個係咁?
你又知冇
但3大都冇 非3大更加唔會有
未出黎做過野?
大專ea? 人工幾多?
Top-up,文社科,2nd up
本身唔係專科已經輸左截,對自己想做咩都唔知,想搵啲有 career path嘅工,競爭力又唔夠八大出身個嗰啲,啲 employers 一睇你top-up出嚟已經唔想嘥時間見你究竟用十皮讀個degree返嚟有乜用揹住條數然後先發現top-up出嚟同dse出嚟好似冇分別咁,定係其實個社會根本唔需要top-up degree
Top up撚經過

本身讀果行行頭已經窄
雖然讀果陣參加過啲學術比賽拎過獎又代表過香港去比賽另外又參加埋啲國際展覽畢業論文又上過科學期刊 咪又係出來搵唔到工

結果出到來 一係做返DSE/High Dip位 高一級就要你5年經驗 一係識一大堆sw skill
career path此路不通

轉行又無相關經驗 死死氣由低做起又話唔要 我地請F.5返6日 9個鐘 奴工假

前路茫茫
Top up仔係學店產物
比DSE HD出黎都有少少分別既
都係個句 睇你個人語文能力

非專科係香港一向都食屎
Top up撚+1
Top up真無撚7用、完全同UGC比下去、啲人見您cv寫top up咁你份cv定掟埋一二邊埋一二邊、好彩嘅話都會有得interview、不過多數都係陪跑、二手Offer都冇得執、得啲無前途嘅工先至有offer、自己想做果行又入唔到
不過我諗係時代變左、有degree學歷係基撚本、完全係益撚曬啲學店同埋老闆、佢哋唔使出錢就可以用低價請到個有學位素養嘅人返黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞