(發大財) 「我警告了數千次!」 口罩商被逼為中国服務 美面臨缺貨

211 回覆
742 Like 1 Dislike
你平時唔用,最好你自己cut; 有貨送到來,可能通街係貨
妓女
又全球覺醒
人工低賤唔係最大賣點, 最大賣點係中國有齊所有工業種類, 整啲複雜嘅嘢係中國好易買齊所有件合埋, 由原材料到半成品再到加工品, 一應俱全。

同埋中國基礎建設好,運輸費用平又快,供電穩定又少罷工, 中國人又全世界最勤力, 世界工廠唔係浪得虛名, 生產效率最大化只有中國。
輸民意
睇住黑鬼做咗兩屆本地生產外流哂,支那食最大份仲愈嚟愈寸要趕美國出太平洋
有少少危機意識都知唔可以繼續咁落去
全世界Twitter見啦
印度連供電都有問題,啲人又懶到仆街, 一啲半成品材料又要國外運入嚟, 印度物流又廢又慢, 又唔係收得特別平。 30年內冇可能做到。
人工低已經唔係最大優勢, 中國最大優勢係週邊配套完善, 屌打其他國家。一件產品由沙到成品再到包裝可以喺中國搞掂曬, 平唔係最平, 但質素有保證同快 (對比其他低人工國家) 。
印度做得到, 中國當初就發唔到家做工廠啦, 60年代嘅印度發達過中國好多, 但個生產力keep住廢, 政治制度同文化嘅問題。
印度境內嘅語言有成幾百種, 每種語言個分別等於中文同英文咁大, 印度係英國將幾十個國家溝埋一齊嘅產物。
係有紀律同埋勤力
依家美國已經去工業化咗好耐, 都唔知有冇巔峰嘅四分一淨番

成條供應鎖由最上遊到下遊都一應齊全
其他國家好難搵到咁齊

東南亞/南亞有個比較大既問題
就係電唔穩定

淨係呢兩樣野已經令d商家懶到唔想搬

越南已經叫最似樣果個
但係都差好遠
如果要戒支毒
歐美國家要幫手投資東南亞基建先得
事實上班商家佬最鐘意
比錢就肯OT趕貨

東南亞果d彩你有味
抵啦
冇人睇得出呢句係民主黨啲思想
今次終於令各國驚醒唔可以淨係服務中國人
同埋可以依賴用中國製產品
印度真係好撚蠢,冷戰嗰陣時發達過中國咁多,仲食美國蘇聯兩家茶禮, 有冇畀人禁運圍堵, 天災人禍又少,依家經濟連日本都不如, 仲係強姦大國
全球覺醒,係時候決心打擊無賴支那政權
上面大把廠佬都開始/已經做自動化,人工低嘅優勢已經不在
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞