(發大財) 「我警告了數千次!」 口罩商被逼為中国服務 美面臨缺貨

211 回覆
742 Like 1 Dislike
武漢肺炎疫情造成的口罩缺貨潮可能蔓延到世界各地,在美國即使是醫療機構,現在也面臨潛在的口罩缺貨問題,《日經新聞》報導指出,這反映了美國醫療器材過度仰賴中國的事實,更有美國醫材商表示,多年來他們早就警告過此事上千次以上,而現在即使是美國的廠商,在中國的產線也被迫只能給中國國內使用。

據報導,美國衛生及公共服務部的數據顯示,美國90%的個人防護設備仰賴進口,中國更是主要供應者,而在中國境內肺炎疫情持續升溫的情況之下,口罩等設備生產亂套,且需求激增。

加拿大口罩生產商麥迪康(Medicom)執行長魯本(Ronald Rueben)就表示,目前中國強制要求,這段期間中國產線的口罩只能提供中國國內使用;報導還形容,現在「中國製造」也代表了「中國使用」。

在中國口罩幾乎無法出口,美國又逢流感季節的背景下,《日經》詢問美國全部50個州的衛生部門,在32個有回復的州份中,包含加州、紐約州、芝加哥所在的伊利諾州等在內,已有17州表示,注意到口罩缺貨的可能性,而西雅圖所在的華盛頓州還表示,現在該州每下訂100片口罩,只能拿到80片。

美國醫材商Prestige Ameritech創辦人包溫(Mike Bowen)表示,多年來他一直在警告這種風險,「寫過數千封郵件,參加過數百次會議,遊說過無數政治人物、醫院的管理層及採購商」,警告美國的口罩供應可能中斷,但結果卻是「彷彿我的是不同語言一樣」,但是現在證明了「我是對的」。

https://ec.ltn.com.tw/article/breakingnews/3070689
所以特朗普打柒鄰國係正確的
喺共產國家設生產線
預咗啦
今次係口罩下次唔知係咩
所以trump先想復興返本土生產商 根本一早諗好哂
咪就係,講到明共產共產
共你的產

自己攞嚟,你怨得邊個?
This is Chi na
喺得支那做生意應該要預咗呢啲風險
本土生產先係自強之道
都講左支共係賊黎
好簡單, 口罩係平時根本賺唔到錢
美國民主黨點睇
抵死
乜撚嘢都只係平平平
中國或成最大贏家
前排睇utuber講貿易戰
藥廠都好多設咗喺支國
如果直接同支那脫勾
會有好多長期病患無藥食
所以先拉拉扯扯
等啲廠商有時間搵第二度設廠
講左唔聽=抵撚死,成班精英成日以為自己好叻 唔會唔會架 點會發生呢 中國要靠出口賺錢 點會唔出口
雖然Blame the victem
不過美國抵撚死
victim
經過今次,啲廠會唔會撤出大國呢?
攞正牌走

反正中國製造都變中國使用
台灣:我幫你啦,但你先要加大投資,俾埋iPhone我做
撤廠撤資自己生產好過啦
香港人聽到呢句
今次咪好時機叫你地班睇錢至上嘅鬼佬咪再貪成本低係中國製造

不過推果個係侵,你地鐘意係唔係都屌左先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞