港澳辦夏寶龍上台,黎緊香港大難臨頭了

388 回覆
1606 Like 24 Dislike
夏寶龍1952年12月出生,早年在天津官至常務副市長,2003年底與寧波書記黃興國對調,到浙江擔任省委副書記,後再升浙江省長,十八大後接替趙洪祝出任省委書記。

他在2013年起力推「三改一拆」,即整改舊住宅區、舊廠區、城中村改造和拆除違法建築,其間摧毀逾2000間基督教堂的十字架以至整座建築物,又引發多宗流血衝突。

https://news.mingpao.com/ins/%e6%b8%af%e8%81%9e/article/20200213/s00001/1581569357031/%e5%a4%8f%e5%af%b6%e9%be%8d%e5%85%bc%e4%bb%bb%e6%b8%af%e6%be%b3%e8%be%a6%e4%b8%bb%e4%bb%bb-%e6%9b%be%e4%bb%bb%e6%b5%99%e6%b1%9f%e7%9c%81%e5%a7%94%e6%9b%b8%e8%a8%98%e3%80%8c%e5%bc%b7%e6%8b%86%e5%8d%81%e5%ad%97%e6%9e%b6%e3%80%8d

點解搵佢上台,佢上台代表左會咩?
佢曾推拆十字架,並成功鎮壓反抗者。
代表中國會命令香港在未來數年,強推一些不受香港人歡迎的法律,甚至惡法,然後強勢鎮壓,強勢通過。

其實政府都講到好白了,呢些法律包括有:
1)國歌法 (如無意外,8月前會通過)
2)國安法 / 基本法23條
3)中學及小學的國民教育 / 愛國教育科
4)重推逃犯條例修訂 / 或與中國內地及澳門簽司法互助引渡協議
5)中港澳信貸記錄資料庫互通,並方便中國搞香港人的社會信用體系中
6)中港澳刑事記錄資料庫互通,並方便中國搞香港人的社會信用體系中
7)繼續粵港澳大灣區計劃
8)網絡安全法
9)版權條例修訂禁二次創作
唔通張曉明又好好咩
總之有中共同港共,香港都係大難臨頭躲不了
好過揾個溫水煮青蛙
你知香港人d劣根性
呢個人可能會係強勢溫水煮蛙
agger
邊個做有撚分別
邊個上都一鳩樣
唯一方法係中共玩撚完
香港獨立
果隻駱咩寧本身唔係都話好勁?而家去左邊?
同一個系統嘅人

又唔係英國搵個人返嚟主持公道,有撚分別
條友上左台,堅持唔撤國歌法
咩大難臨頭啫,你唔識反抗,支那殺到毫無抵抗力,任人魚肉,唯有奢望共匪惘開一面,唔好打壓得咁狠,先會覺得大難臨頭
佢要打壓咪由佢放馬過嚟,打場大交睇你支爆先定香港人比你殺哂先囉
換個人唔換方法,計返同一條數都係會計錯
換個人唔換方法,希望可以管得掂一個地方
你換幾大粒都推唔撚到架啦 除非出解放軍
次次邊度邊度換左個新阿頭都有人吹奏.....
共產黨做嘢講嘢係表裡不一
或者要小心軟攻
無論係點,大家執生
我真係好撚驚啊, 最驚佢唔黎硬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞