用app自學鋼琴

39 回覆
2 Like 11 Dislike
係呀
睇下啲技巧性嘅影片都可以吸收得好啲
另外就係樂理片

依家首先要練嘅係姿勢 力度 認note
同埋基本樂理
好似key呀chord呀果啲咁

所以一開始彈多啲scales同埋練習曲係好事黎
長遠黎話其實有助你彈pop等等果陣用多啲skills
彈classical嘅話會將首樂曲舖排得好啲
唔洗話將成首歌直pak lak咁彈出黎無靈魂

between你用咩琴練?
而家都係得閒就睇下唔同既片,不過可能冇咩次序咁睇,變咗冇咗個步驟。所以先想有個app guide住下,慢慢由單手練到雙手協調。

睇入門書都得,但到練既時間,彈練習曲都唔知自己有冇彈錯,就出現問題喇。上面巴打話個app流,我都認同,但起碼我彈既時候佢會話返俾我知有冇錯,咁當然有個老師跟最好啦,不過哪有錢

Btw, 用緊YUS1,都係最近先買。
simply piano 我買左1年
幾百又唔算好貴, 佢d step by step 好岩初學者
主要練到sight read 之餘又唔悶

但一定無廣告吹到咁好咁快
各位有無電子琴推介? 我買個琴太cheap 搞到好似彈空氣,彈真琴尾指就無力,又無feel
有budget就真係要買真琴
你應該指電鋼琴,我自己用緊casio
但聽講roland會好啲,有埋擒縱機制模擬真琴手感就最好
錢當然係一個concern 仲大問題係土地問題
好的,就係想知道需要有咩功能/description先會似真琴,唔該巴打
土地問題真係一個最大考慮,我個電子琴放電腦前岩岩好,一路睇網上教學一路彈,但屋企人要用電腦我又要收返埋,再拎出黎就覺得好煩~~
巴打用咩牌子或者型號?
我用IK multimedia 嘅irig key 。手感同真鋼琴差好遠!
呢樣都知既,好似我而家拎住小朋友本琴書睇譜,相對要花多啲時間去記,但用app反而快啲上手。現階段學既野差不多,但我覺得用app個motivation會大少少。
唔會,我有一位學生,曾經家長俾佢用app學左幾個月,無錯佢識彈好多出名嘅歌
但手勢,睇音,樂理完全唔得
我每次糾正佢,要花我平時3倍嘅力
因為要俾練習曲佢練番好,拍子唔識數,自己唔識聽好唔好聽
加上小朋友性格問題,我投降無再教落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞