用app自學鋼琴

39 回覆
2 Like 11 Dislike
最近買咗部鋼琴俾小朋友學,想問下如果自己都想用app自學鋼琴可唔可行?唔係想去考級,都係想學黎自娛一下,彈下自己鍾意既流行曲Soundtrack之類,又或者想彈到classical既其中一小段已經好滿足。

試咗SimplePiano頭一節免費試用,都好有興趣想繼續學,但唔知咁樣其實學唔學得識,請問大家有冇咩意見?

利申:識睇少少五線譜,識睇基本簡譜,學過下二胡、ukulele
可以的
如果係想彈少少玩下
但係難啲都要搵老師
自學不嬲都可以,上堂主要係要糾正你啲手勢彈奏手法
想深入啲自學去youtube睇仲好
咁請問上面講果隻app俾錢買得過?app store好似最hit呢個
利:絕非打手非賣廣告,真心想學,只係唔想嘥錢買咗廢app
我覺得算係咁,不過你預真係玩一兩個月彈下歌仔就算
YouTube有睇呀,雙修 返工得閒就睇片進修下樂理,爬過post見提過NiceChord,有睇唔完全明晒
如果你諗住認真學,就搵老師啦,跟app學係唔會做到啲咩音樂性嘅嘢
不過短學玩下,又係用app抵,唔使買書,又唔使出門口
我玩過佢另一隻好似叫Piano Maestro
好似3百幾一年,係好玩既
但如果真係想彈自己鍾意既流行曲、音樂
都係自己搵份譜慢慢練最實在
我覺得呢啲俾兩三個月錢都算
你有心學成年就俾錢啦
跟app學實壞手勢
自學卡隆in C的話,app都唔洗買
睇youtube兩星期都彈到
SimplePiano 3百幾一年,我見都幾抵起碼可以學識最基本既野先,當買本書學咁,但老喇睇書真係唔入腦,跟app有進度再加睇片我諗都彈到下歌先。
最弊譜都未識睇得多 跟app至少都知個譜同座琴個關係先開始彈到少少
回#9,㩒錯制
練視譜搵過第二個專門既sight-read app,玩得多就會練成反射動作(好似係)
我之前都學過一陣 初學真係可以
有無得買半年
學琴要好有耐性,頂到一年我諗你都會認真學
買本theory 加睇下youtube學好過啦
真係唔好浪費金錢
攞黎買多啲練習曲彈好過

啱啱學?諗住彈classical 定點
啱啱開始學,都係想彈下流行曲同自己鍾意既電影音樂之類,當然彈到啲啲classical就更好,不過太長遠
一係三個月$228,一係一年$368,屋企有琴我諗都會抽到時間練既,當陪小朋友一齊學
https://youtu.be/s-QaN3_e0vY

Well, 建議你睇下review先⋯⋯
咁你試三個月好啲
真係當玩好
唔好期望係學到
其實可以練下啲基本功先
咁樣彈流行曲會方便少少
都會,尋晚睇到個Channel叫Pianote好似幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞