初哥如何買入高息投資物 Interactive Brokers 教學[八] 終極新手教學上集

243 回覆
140 Like 38 Dislike
想問皮老闆點入金落IB呀?
有睇過佢Channel,
話自己藍絲,但講d野反而好黃既價值觀

好多偽黃絲
但呢個藍絲又藍得太古怪

魔術師就真係pk藍
你開左戶就會知。
佢有哂資料比你
有。
比買股好。。。股票會total lost.
債都拎番一兩成。
睇過下
我channel 中講既40叔就係偽黃,個人生活得唔好,好想一齊死個種。
有冇人解答下,點解我用ib買港股commission好,差唔多0.3%

好易google 喎

https://www.interactivebrokers.com.hk/en/index.php?f=1590&p=stocks1

視乎你係fixed 定tier pricing.
https://hk70s.blogspot.com/2020/02/blog-post.html

齊手擊破的士牌霸權!
再過多12小時, 女主人交埋間鋪, 我同佢可以話正式進入食老本行列.

本來, 未有疫情前, PLAN 左唔少野, 包括去一D 平價搶食旅行團(唔係慳, 係我同太太拍拖時有趣回憶之一)

而家, 要去旅行, 便要全家走, 大家有冇平平地好提議?

另外, 太太資金要買600萬投資物先滿足到佢月月出糧夠洗目標. 即佢槓桿比會係1.71, 比我現在1.6X 為高.

預計三月中四月頭會分段買入呢D 資產, 除非近會大跌, 否則唔會咁快入, 免蝕息.

講番正題, 真係好多年無遇過賤物鬥窮人時代.

仲記得SARS 果陣, 入戲院無人睇戲, 又一城餐廳直入唔駛排, 而家應該去到呢D 情況.

各行各業? 我唔知, 我好好彩咁已經執左自己間鋪, 唔駛交鋪租, (文章最底有片講下感受!)

而家坐85折的士, 任何時間都CALL 到, 路面仲好暢順! (為左預防密閉空間中招, 已停搭巴士及地鐵) 近日開始發現連UBER都無加成, 可以試下用UBER FLASH, 兩邊一齊CALL!

價錢? 無加成的話, 同85的差唔多!

近日係連登開左個POST, 連結如下:

https://lihkg.com/thread/1874848/page/1

當然, 回應預左會有攻擊, 不過比想像中合理同易接受. 為左接觸我想接觸0既人, 死就死啦!

我係咩色, 重要咩? 至少我唔係偽裝色!

講番的士, 近日的士車租由最高位$4XX/DAY 回落一半(求FACT CHECK), 合理預計, 的士牌價都應該應聲回落吧?

結果? 無喎, 依然企穩五球以上!!!

點解? 因為貨源歸邊, 而最大利益持有者, 一D 大車行聽聞已經唔收的士牌! (即係你肯賣佢都唔接貨!), 所以成交價仲可以企硬5球! 你估班單頭老人車主, 一百幾十萬買個牌番黎, 如果450萬甩身, 買其他野/慢慢洗, 都已經好唔錯!

高位買0既, 有牌可以自己做番一更! 不過我聽TVB新聞, 有士司係最差環境交完車租打埋氣要蝕一百! 我同其他司機都傾過計, 日更做得600蚊生意, 打埋氣得番一百蚊多D, 但係要番10個鐘!

玩下手, 做個FOODPANDA / DELIVEROO 步兵, 可能仲好搵仲安全! (求意見!)

我覺得, 有一堆藍色豬隊友係要教訓的! 政治取向並非考慮自身私心利益! (補番一刀, 黃0既一L樣, 我YOUTUBE 咪有講過, 有個40叔佢只係人生唔如意, 搵野發洩厄LIKE, 佢0既婚攝生意而家應該食哂屎!)

講番最後想講0既野, 既然而家UBER 無加成, 其實可以用UBER FLASH!

UBER FLASH, 即係同時叫TAXI + UBER X! 不過本人相信唔係好多的士有加入.

既然係咁, 坐開85的既朋友, 係咪可以考慮改坐UBER FLASH? 反正一樣錢但可能多車D, 至少, 你會知道司機去到邊!

咁樣, 或許令更多司機加入UBER 行列, 又可以順手打擊呢一班藍豬的士牌隊友(其中更加唔少內地人持有的士牌!)

投資的士牌? 月包租服務? SO99Y, 的士行已經講明唔會出番全租比投資者, 聽聞有D 仆街車行新年初一二三講明無租收! 何解? 因為咁少錢又危險, 無人開工!

的士多老人司機, 基本上係過日晨, 何必搵命搏?

聽聞無司機開工, 車行都要搵位泊車! 結果的士牌投資者, 反被收$60/日停車費, 否則自己拎番部車走....WELL.

的士牌會否跌? 相信車行同銀行都唔想, 但係呢種"我唔開價就無成交, 無成交就無跌價"可以維持幾時??

強烈由今日開始, 大家轉用UBER FLASH!

用以下連結註冊, 你同我首程都可以平$50! (即係你坐左一百, 只要比 $50)

https://www.uber.com/invite/m4zvdc56ue

我好少會貪呢D 小便宜! 支持下我0既想法, 今次係難得機會可以打低的士牌霸權!

仲有一個好處, 比信用卡唔駛比現金, 慳番去櫃員機時間!

的士問題, 我已經發現左好耐(又一個搾乾司機以自肥, 仲大條道理扮慘)!

幾時到收租仔? 拭目以待!
黃色的士圈
共同敵人
ok or not?
想問個魔術師 同個40後廢中同學 or 之前你youtube講既 屯門樓收租會計 有冇關系? 係咪同一個人黎?
藍絲? 你走啦 我唔想搞大佢
皮老闆~~
支持皮老闆
教識我空手入白刃😂
HELLO 皮老闆
有睇開你YOUTUBE
加油
佢係藍絲黎, 你聽佢嗰條反修例片啲用字會聽得出, 有一個位口快用左「搞事」

但咁係唔係唔應該聽呢? 我認為知識就無分咩色, 你覺得皮老闆分享嘅投資知識make sense, 對你有得著咪聽, 唔洗諗咁複雜, 正如Carl Schmitt同Heidegger啲書依家都仲有大把人研究啦

藍/紅絲政治KOL channel另計, 嗰啲屬於propaganda
要增加UTUBE CHANNEL人流
要佢教你先識 係你見識少
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞