(微博奇文共賞)震驚十四億人!道德綁架醫護是奴隸社會的控制手段

186 回覆
944 Like 3 Dislike
世事就係咁有趣

盛行個人主義嘅社會為咗等自己有難嘅時候會有人伸出援手,睇見身邊嘅人出事係會用行動嚟實踐互助互愛,因為佢哋明白「集體」係由無數「個體」建構出嚟

盛行集體主義嘅社會反而係培育出最自私嘅人,因為佢哋冇諗過「集體」嘅成果其係實由每個人辛勤勞動所賺取返嚟,一到危急關頭就對啲大多數人認為係「禍害『集體』」嘅人割蓆
一班盲毛土共野蠻人
道德思考都奀哂
你篇文仲咁長 咁呀媽係女人
佢地識春咩
奴性重
服從權威
“721打得好”

十四億得一個清醒有撚用咩
中國人會明? 就唔會有共產黨死藍屍啦
唔做逃兵唔做叛兵
就一世都俾人食住
Push
羅馬既歐洲咪又係咁,係後期先發展出三權分立初形
train一個正常嘅醫護都要好長時間

支共可能仲當緊自己打仗
玩人海戰術
死咗一批就下一批繼續打
反正都只係一個數字嚟
中國維思: 醫者父母心,天下無不是父母。
總之長輩=岩撚哂=中國今日dan
毓民早兩日節目有講解過
有興趣可以聽下
因為唔係佢地比人打
同家人d情感勒索差唔多
垃圾懦家思想(對當權者有利改良版)
人地西方思想,文化底蘊同價值觀華人終究點學都學唔到,最多只學到表面,就好似一隻猩猩無論點樣模仿人類都好,終究都係一隻猩猩,永遠唔會變成人類
所以我成日講華人就係賤,喺華人社會只要有權有勢就算日日搞大屠殺都會幫有大把人幫口開脫,歌功頌德

相反,無權無勢就算日日做好事幾有道德做到聖人咁都可以俾人周圍搵痛腳然後唱到成隻過街老鼠

好彩當年耶穌唔係出生喺賤種華人社會,否則基督教應該唔會存在
大家都有比錢點
解要讓比一個只係比2蚊既人
點解要「雙重」或者「三重」咁去「讓」
好多都係行得快走得快既「老人家」
唔讓位就影鳩佢相或者d位無人敢坐
呢d係完完全全浪費社會資源就真
Lm
d藍絲最鐘意拎班狗出黎比較 話人地盡忠職守 咁多個月黎都無退縮過 相反醫護就係到罷工抗議

根本個情況唔可以比較 班狗一直都擁有比示威者更強既武力 係事件中既優勢方

但醫護就得個口罩 連保護衣物都未必夠用就要入隔離病房
明顯醫護就係劣勢方

試下叫班狗拎返相同既裝備去處理示威活動囉
佢地唔罷工我乜都得
而家林鄭四圍搵地方起隔離營 咪等班藍絲自己設身處地感受下個垃圾政府有幾on9同霸道囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞