[圖表] Clean chart trading

202 回覆
26 Like 0 Dislike
留名學野

同bollinger band有咩分別

唔知點答你,兩樣完全唔同嘅野
咁如果個價格係新高 我應該點set stop
Order Flow Theory (三)

https://www.facebook.com/notes/%E5%A1%B5%E7%BF%BC%E7%9E%AC%E7%9A%84%E5%A4%96%E5%8C%AFk%E6%88%BF/order-flow-theory-%E4%B8%89/1887441198204482

睇完 但唔明隱藏係左方 姐係點

左邊價格果個價位既反應

雖然都係唔明
但唔該曬你解答
同bollinger band有咩分別

唔知點答你,兩樣完全唔同嘅野

Sor頭先冇認真睇,以為sd = standard deviation

唔緊要
Order Flow Theory (三)

https://www.facebook.com/notes/%E5%A1%B5%E7%BF%BC%E7%9E%AC%E7%9A%84%E5%A4%96%E5%8C%AFk%E6%88%BF/order-flow-theory-%E4%B8%89/1887441198204482

睇完 但唔明隱藏係左方 姐係點

左邊價格果個價位既反應

新高 一定係reaction,所以唔會係institution order flow。set stop的話,sell嘅話會擺1 pip above the sell zone,buy嘅話就1 pip below the buy zone

新高 一定係reaction,所以唔會係institution order flow。set stop的話,sell嘅話會擺1 pip above the sell zone,buy嘅話就1 pip below the buy zone

1 pip 係指咩?

同埋介唔介意指教下點樣判斷個枝燭係屬於institutional order flow?

謝謝分享!

1 pip 係指咩?

同埋介唔介意指教下點樣判斷個枝燭係屬於institutional order flow?

謝謝分享!

1 pip = 1點子

如果有興趣學institutional order flow 歡迎PM我

1 pip 係指咩?

謝謝分享!

1 pip = 1點子

如果有興趣學institutional order flow 歡迎PM我

有興趣ar

新手pm 唔到,telegram 留左言俾你

1 pip 係指咩?

謝謝分享!

1 pip = 1點子

有興趣ar

點pm

1 pip 係指咩?

謝謝分享!

1 pip = 1點子

有興趣ar

點pm

如果你PM左我fb page可以用fb messenger
有冇睇過al brooks d 書

1 pip 係指咩?

謝謝分享!

1 pip = 1點子

有興趣ar

你係咪telegram A字頭果位?

1 pip 係指咩?

謝謝分享!

1 pip = 1點子

有興趣ar

巴打telegram係咩

1 pip 係指咩?

謝謝分享!

1 pip = 1點子

有興趣ar

巴打telegram係咩

唔知點答你
https://www.facebook.com/notes/%E5%A1%B5%E7%BF%BC%E7%9E%AC%E7%9A%84%E5%A4%96%E5%8C%AFk%E6%88%BF/%E9%BB%83%E9%87%91%E6%AF%94%E7%8E%87%E7%B5%A6%E4%BA%A4%E6%98%93%E8%80%85%E7%9A%84%E5%95%9F%E7%A4%BA/1900644970217438/

今天想和大家分享一個很有用的圖表工具,黃金比率 (Fibonacci Ratio)。黃金比率是意大利數學家菲邦納池(Fibonacci)發現的宇宙萬物規律,研究出0.236, 0.382, 0.500和0.618等數字,這些比率有助我們在圖表上找出價格反彈的位置。應用黃金比率的方法,在網上很容易找到,這篇文章我想探討一下,黃金比率實際給交易者的啟示。而事實上,除了在交易市場,在我們的生活中其實亦能應用。

俗語有云:長路有盡時。世上沒有長勝之師,一種趨勢都必有它褪色,或需休養生息的時候。無論是潮流,體育運動,運氣也是如此。交易市場當然也一樣,當一個貨幣兌或商品一直向同一個方向走,回調,甚或轉勢也是遲早的事。那作為一個投資者,究竟這給我們甚麼啟示呢?

低買高賣(Buy low Sell high),是無人不知的賺錢鐵律。但要能做到真正低買高賣的交易態度並不容易,因為多數交易者都是欠耐性,或偏向等待價格向一個方向走了好一陣子,確定市場趨勢後才入市。簡單來說,就是所謂的追揸追沽。理解黃金比率回調(Fibonacci retracement)的重要性,除了令我們更準確去拿捏價格在那一個位置可能作反彈外,更有提醒的作用。當價格急劇向同一方向走時,不要急著入市,因為回調一定會出現,需要的是等待的耐性。

在大戶的角度,就算大方向沒改變,回調亦是必需的。他們在獲利平倉後,價格回調令他們可以在更理想的價格再度入市。而另一個實質效果是,回調可以震走一些跟他們做相同方向,承受波動能力低的持倉者(Weakholders)。這些weakholders過多的話,當他們平倉離場時,會對價格造成壓力,令大戶向前推進成本增加。所以,如果我們過於急進追逐價格的話,就算我們看的方向是對,都很有可能被擠走而虧蝕離場。

[img]https://scontent.fhkg1-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/p720x720/18156149_1900650500216885_2604910903062280493_o.png?oh=f2add1d54b1fc8cca75fdcf9b5fd36cf&oe=59BF4062[img]

如上圖的例子,價格在個多星期的下跌趨勢後突然急升超過100點子。正如我在以往的文章提及過,對於這些急升或急跌,我們都必須加倍小心,千萬不要怕價位走掉而急著入市,如果我們這樣做的話,就跌入大戶的圈套了。假設你看見價格升破明顯阻力位0.97368後追揸,價格之後多升20點後大幅回調70點,看見急速虧蝕的情形,那些賬戶資金不夠或經驗不足的交易者很可能會害怕再虧蝕而平倉,那就是所謂將weakholders擠走,在VSA的術語這種情況稱之為Shake out。如果我們能理解黃金比率回調,耐心沉著的等待價格最少回調38.2%才入市的話,入市價位會比0.97368低25點子,更能承受波動而不用眼白白被止損後看著價格離自己而去。

外匯交易,就是心理質素的考驗,面對價格急速變動仍能不受影響保持沉著,的確是一門學問。
巴打點睇呢個人講既institutional order flow?
https://www.forexfactory.com/showthread.php?t=590109
佢同你既方法相唔相似?
我呢排都研究緊
想同巴打你學下野
Thank you
巴打點睇呢個人講既institutional order flow?
https://www.forexfactory.com/showthread.php?t=590109
佢同你既方法相唔相似?
我呢排都研究緊
想同巴打你學下野
Thank you

係有類似嘅地方,但我見佢劃zone都仲係有好多用左reaction來劃,所以都仲係trade緊傳統嘅supply and demand,而唔係真正嘅institutional order flow
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞