自己溝酒精搓手液都要留意返個容器

109 回覆
224 Like 4 Dislike
Ok的,見到了
我攞用黎裝美容液d樽
寫住pet

PE PP PET全部都得
Acrylic唔得(但正常acrylic好少會用黎整容器)
一路用緊PET嚟裝滴露
藥房,但應該冇曬或者好貴
LM
學術文!手足裝備抗沙士:護目鏡

請大家幫手推一推,正個評

https://lih.kg/1857672

請大家幫手正評,避免沉底
同埋留意返儲存溫度keep返室溫二十度左右就冇問題
PVC呢?
幫推

大家準備好去muji大手入貨未

有spray有閪屌
同埋睇K Kwong同埋上面位巴打講,如果係75%酒精+甘油,最好10至14日內用完

WHO formula嗰隻就話可以兩年
起碼60先得
betadine喉嚨噴霧嗰隻樽得唔得
都冇話會唔得嘅,會慢慢慢慢慢溶出黎
小心爛就得
我係有潔癖人士,1年365日都用緊消毒酒精。
之前都上網查過,知道某D物料唔可以用來裝酒精。但我發現市面上要搵到100%岩用來裝酒精既好難(其實只係求其搵左幾間)。

因為有D容器佢係兩至三種物料溝成。例如個樽係用PE,但個蓋或者支管就用PET。

我之前係AEON買左支消毒噴霧(而家已經無呢種賣)。用完後直接用返個樽來重用。

但後來用左幾年爛左後,就係無印買左D樽仔。佢好似個蓋係唔for火酒用。佢個樽亦寫明唔可以裝酒精。但無辦法,我要用,都要買。因為佢既樽係市面上都算整得靚少少。

用左咁多年都無話有咩特別事,所以大家如果只係疫情期間用一段時間,不妨買無印既。
當然搵到樽底,管同蓋完全可以for酒精用既就最好啦。有既話唔該都話我知
佢段野講梗高濃度嘅酒精

原本PET都可以裝酒精 所以有酒精飲品 化妝品都可以 但太高濃度就唔好
PET唔適合裝酒精唔係因為佢會同酒精反應 而係唔夠高密度 高濃度酒精容易揮發 枝野就冇咁過酒精濃度 就浪費 而且密閉空間好易引起火災

咁所以搓手液都係建議用番PP HDPE或玻璃樽
而PE係有分高密度(HDPE)同低密度(LDPE)咁所以都留意番一定要HDPE
係咩膠可以睇樽部三角標籤
2=HDPE
5=PP
Muji佢有PP PE PE佢有講明唔裝得酒精架

前幾日上網研究過得出嘅總結
有錯請指出
日本城買既PETG裝75% isopropyl alcohol係咪等溶
但係自製酒精搓手液多數係用75%/9x%酒精去溝,所以最好用返PP?
PP HDPE 同玻璃都得
我支75%酒精噴霧都係pet
btw想問邊到有搓手液樽仔買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞