自己溝酒精搓手液都要留意返個容器

109 回覆
224 Like 4 Dislike
大家溝之前記得睇下個膠樽底寫PP定PET

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1695637/

面對疫情消毒用品例如消毒火酒、酒精搓手液、消毒綠水也是搶購一空,香港都有學者及醫護人員教導自製酒精搓手液。在台灣甚至有酒廠開放直接銷售酒精,民眾也大排長龍。台灣東海大學化學工程與材料工程系教授楊芳鏘接受台灣傳媒訪問時表示,民眾落實勤洗手,不須搶購酒精用來消毒,且自行分裝若選錯容器材料,恐溶出有害物質,將適得其反。

楊芳鏘表示,藥用酒精是發酵製成,與工業用酒精不同,不但安全性高,甚至經稀釋後可飲用。但是酒精屬於有機溶劑,民眾自行分裝要注意容器物物料,以免釋出有害物質。一般而言,PP(聚丙烯)及HDPE(高密度聚乙烯)等材質比較不怕有機溶劑,而使用玻璃材料最安全;至於常應用在塑膠樽、飲品樽的PET(聚對苯二甲酸乙二酯)材質的容器,不適合用來分裝酒精。

市面的瓶裝酒精用完,容器可重用分裝,但常見的美膚化妝攜帶型小型容器,就不一定適合回收重用分裝酒精。楊芳鏘解釋,容器原有裝載的美妝品可能不含酒精或僅含少量酒精,並不一定適用重用來分裝酒精,提醒民眾小心。
推2
推3
推4
推5
推6
推7
有無化學撚講下市面上有咩樽用得?例如無印?
如果之前有買落僅有嘅搓手液嘅最後keep返原樽去refill
between我都想知
唔洗化學撚都答到,拎個膠容器個底,睇下回收標誌旁邊寫住係咩膠就知用唔用得.
我酒精搓手液個樽寫住PETE喎
跟thermofisher
http://tools.thermofisher.com/content/sfs/brochures/D20480.pdf

Ethyl alcohol係可以用PET
問題唔大
大家溝之前記得睇下個膠樽底寫PP定PET
咁如果枝消毒酒精係寫Isopropyl又係咪都得
之前買落NATURE REPUBLIC酒精搓手液
佢個樽都係PET 㗎喎
我諗韓國啲化妝品公司唔會咁疏忽呱
依家手上仲有支美國出嘅酒精搓手液都係用PETE樽
求化學達人出嚟解答
lm
我枝Walch搓手液寫PET
得 分別不大
我望一望先見到,我枝滴露搓手液都係PETE
♻️1️⃣
PET
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞