王維基親往台灣買口罩機,回港生產口罩

309 回覆
1569 Like 8 Dislike
香港電視(1137)最新於Facebook公佈,斥20萬美元(155萬港元)買入口罩機,料可於30日內收貨。

HKTVmall表示,日前王維基親赴台灣,與數間口罩機供應商會面,最終成功向一間供應商落訂,「平常一部價值5萬美金嘅口罩機器,今日已經升價雙倍,要10萬美金‼眼見終於有機會買到口罩機,R小隊霸氣向供應商開出條件,如果願意出雙倍價值,20萬美金可唔可以確保喺30日內交貨?」最終以此條件成交,港視向對方以10萬美元落訂。同時又向物料供應商,買入實驗室認證Filter(即口罩中層),足夠製造100萬個口罩。
不過,HKTVmall又表示,最終能否自己製口罩仍有變數,「個實情係,我哋唔知道外國政府會唔會停止機器及原材料嘅出口,而我哋本身又無防污染廠房(Clean room)嘅專業知識,又唔知可唔可以攞到實驗實(實驗室)認證⋯」公司指,未來會堅持,冀解決所有問題。
典型港人自救例子

香港政府就淨係識話採購失敗
wiki wong
個個都搶緊口罩個陣…
你老味就索情買部機返黎自己整
係香港邊個做實事 邊個就會被打壓
台灣禁止咗出口94%過濾率以上嘅口罩 佢點交貨???
不過都擔心外國唔肯運囗罩原材料嚟香港
原來交貨係講緊部機
部機小事
係中間層濾網唔知台灣會唔會肯賣
而家淨係禁止咗過濾性嘅口罩出口
未有講原料
原料都無來源
可以向不同國家的生產商問下
佢由零開始學人生產口罩
一定會困難重重
加油💪

希望有多啲專業人才幫佢
到時攞咩cert攞咩批文肯定玩撚死wiki
老共d屎忽野都唔你第一日做
無廠 買部機都無用
搞新廠房幾年走唔甩
何不買起一間GMP廠
想買起成間廠
都要人哋肯賣先得
港人自救
有人做實事應該撐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞